Πέμπτη, Αυγούστου 26, 2010

ΔΟΧΕΙΑ ΜΕ ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΑΠΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελβετίας, μετά την αποστολή φακέλων με δοχεία καυστικού υγρού σε άγνωστο αριθμό τραπεζιτών της Γενεύης, στις αρχές της εβδομάδας - στα σπίτια τους, αλλά και σε τραπεζικά καταστήματα. Τουλάχιστον δύο τραπεζίτες (ή μέλη των οικογενειών τους) έπαθαν εγκαύματα ανοίγοντας τα δέματα, ενώ οι Αρχές παραμένουν φειδωλές στην πληροφόρηση. Ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Τιερί Μπραντ, επιβεβαίωσε απλώς τη χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας Tribune de Geneve, χωρίς να αναφερθεί στον αριθμό ούτε στα ονόματα των τραπεζιτών που παρέλαβαν τα επικίνδυνα πακέτα. Ανάλογη σιωπή τήρησε η Ενωση Ιδιωτικών Τραπεζών της Γενεύης.
Μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητα των δραστών και τα κίνητρά τους. Εξάλλου η ελβετική αστυνομία κάλεσε τους πιθανούς στόχους, τραπεζίτες και χρηματοοικονομικούς παράγοντες της Γενεύης, να παραμείνουν σε επιφυλακή και να ανοίγουν με προσοχή την αλληλογραφία τους. Για καλό και για κακό μάλιστα τους ζήτησε να ειδοποιούν πυροτεχνουργούς στον αριθμό 117!

Σύμφωνα με την Tribune de Geneve, όλα τα δέματα ταχυδρομήθηκαν σε ειδικό φάκελο με απορροφητικές φυσαλίδες, τη νύχτα της Κυριακής 22 Αυγούστου, στις 10 το βράδυ. Εφεραν όλα ταχυδρομική σφραγίδα, ενώ ο παραλήπτης είχε σημειωθεί με γραμματοσειρά μηχανικού κανόνα, για να μην αποκαλυφθεί ο γραφικός χαρακτήρας του αποστολέα. Το κάθε δέμα περιείχε ένα κυλινδρικό κουτάκι πάχους δέκα χιλιοστών και διαμέτρου σαράντα, με ένα «εξαιρετικά καυστικό», κατά την αστυνομία, υγρό, ικανό να προκαλέσει εγκαύματα. Η ακριβής χημική του σύσταση δεν διευκρινίστηκε.
Η Tribune de Geneve επικοινώνησε με έναν από τους παραλήπτες των «καυστικών» δεμάτων, ο οποίος όμως δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση. Το βέβαιο είναι πως η φιλήσυχη Γενεύη έχασε οριστικά την ηρεμία της, ύστερα από 200 χρόνια προσοδοφόρων τραπεζικών εργασιών. Στη γαλλόφωνη πόλη -έδρα πολλών κεντρικών υπηρεσιών του ΟΗΕ- αναπαύεται το 10% των ιδιωτικών καταθέσεων του πλανήτη. Ολα δείχνουν πως η οργή κατά του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου εκδηλώθηκε για πρώτη φορά με τόσο «άγριο» τρόπο στη Μέκκα του...

Γιάννης Παπαδάτος

ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: