Τετάρτη, Αυγούστου 11, 2010

ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

ΥΣΤΕΡΗΣΗ εσόδων 772 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου αποδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, αν και από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, η υστέρηση με αναγωγή στον ετήσιο στόχο φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν την καθίζηση των εσόδων του Ιουλίου που έδειξαν μια μέρα νωρίτερα και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αν και υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κεντρική Τράπεζα καταγράφει τις δημοσιονομικές εξελίξεις σε όρους ταμειακούς.
Και στις δύο περιπτώσεις όμως, το καμπανάκι για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι παραπάνω από ηχηρό, αν και επί του παρόντος- με βάση τα στοιχεία του υπουργείου - ο στόχος για το έλλειμμα δεν διαταράσσεται.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να μειωθεί φέτος κατά 39,5% και στο επτάμηνο η μείωση που επιτυγχάνεται με οδηγούς το μαχαίρι στις δαπάνες αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φτάνει το 39,7%.

Στις δαπάνες, η μείωση στο επτάμηνο φτάνει το 10%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,5% και το υπουργείο Οικονομικών με αναστολές πληρωμών αλλά και μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα έχει καταφέρει να δαπανήσει 4,2 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (37,8 δισ.ευρώ, από 42 δισ. ευρώ).
Στον βωμό του ελλείμματος θυσιάζεται και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι δαπάνες του οποίου προβλέπεται στο σύνολο του έτους να μειωθούν κατά 4%, αλλά στο επτάμηνο είναι μειωμένες κατά 36,3% στερώντας την όποια δυναμική ανάπτυξης από την οικονομία, ενώ αρρυθμίες καταγράφονται και στα έσοδα του ΠΔΕ με αύξηση 23,5% αντί της προβλεπόμενης 59,6% σε ετήσια βάση.
Οσον αφορά τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, τον Ιούλιο είναι μειωμένασύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου- κατά 8,9% και στο επτάμηνο εμφανίζουν ρυθμό αύξησης 4,1%, έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 13,7%. Με ρυθμό 13,7% στο επτάμηνο θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί 31,2 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις μετά βίας έφτασαν τα 28,6 δισ. ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
11-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: