Δευτέρα, Αυγούστου 30, 2010

ΤΡΙΓΜΟΊ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΠΕΛΆΣΕΙΣ ΡΟΜΆ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε σήμερα ότι είχε σκεφθεί να παραιτηθεί μετά την πολεμική που δέχτηκε για τις απελάσεις των Ρομά προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αλλά έκρινε ότι «αν αποχωρούσε, αυτό θα ήταν σαν να λιποτακτεί».

Υπογραμμίζοντας την πολύ ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνουν οι Ρομά και ότι οι δυσκολίες που υφίστανται του "ματώνουν την καρδιά", ο υπoυργός δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL: "Τί μπορώ να κάνω για να διορθώσω την κατάσταση; Υποβάλλοντας παραίτηση; είχα σκεφθεί".

Αυτό που συγκράτησε τον Σαρκοζί να μην προχωρήσει στην παραίτηση, είπε, "είναι η αποτελεσματικότητα. Πρέπει απολύτως να ασχοληθούμε με τα θέματα αυτά πολύ περισσότερο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε. Η αποχώρηση σημαίνει λιποταξία, σημαίνει αποδοχή" (του καθεστώτος), τόνισε.

"Δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτό που συνέβη. Με τους Ρομά, ασχολούμαι τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν είμαι ικανοποιημένος με την πολεμική αυτή, με αυτό το είδος της φραστικής μαγιονέζας", είπε χαρακτηρίζοντας "υπερβολική" την κριτική του ΟΗΕ στην πολιτική του.

Ιδρυτικό μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης "Γιατροί χωρίς Σύνορα" και μέλος και των "Γιατρών του Κόσμου", με ανθρωπιστική δράση εδώ και δεκαετίες, ο Κουσνέρ είναι το σύμβολο του ανοίγματος προς την αριστερά της γαλλικής κυβέρνησης που είχε επιδιώξει ο Νικολά Σαρκοζί στις αρχές της θητείας του το 2007. Υπουργός σε αρκετές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, ο Κουσνέρ δέχτηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Σαρκοζί, ενός προέδρου της δεξιάς.

Όταν ρωτήθηκε αν συζήτησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί, ο Κουσνέρ απάντησε: "Αν δεν συζητούμε με τον πρόεδρο, τότε με ποιον θα συζητούμε;".

"Όχι μόνο ο Κουσνέρ δεν παραιτήθηκε αλλά σε ομιλία του προς στους πρεσβευτές της Γαλλίας την περασμένη Παρασκευή, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ καταφέρθηκε κυρίως εναντίον όσων χρησιμοποίησαν βαριές κουβέντες και συνέκριναν τον εκούσιο επαναπατρισμό των Ρομά με τους εκτοπισμούς από τους ναζί", είπε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν μιλώντας στο δημόσιο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter.

Η γαλλική κυβέρνηση επικρίθηκε έντονα από την κοινωνία των πολιτών, την αριστερά, τις Εκκλησίες για την πολιτική της κατεδάφισης των παράνομων καταυλισμών των Ρομά και των απελάσεων εκατοντάδων μεταξύ αυτών προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Η Γαλλία επικρίθηκε έντονα από τον ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της. Στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των πρεσβευτών της Γαλλίας που διεξήχθη την Παρασκευή στο Παρίσι, ο Κουσνέρ υποστήριξε τις θέσεις του Νικολά Σαρκοζί για την ασφάλεια και τον επαναπατρισμό των Ρομά στις χώρες καταγωγής τους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας θέτοντας ως στόχο στους Ρομά και ορισμένους αλλοδαπούς κακοποιούς που θα μπορούσαν να στερηθούν τη γαλλική υπηκοότητα.

ΠΡΕΖΑ TV
30-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: