Τρίτη, Αυγούστου 24, 2010

ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ Ο ΣΑΝΙΔΑΣ... Ο ΠΡΩΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ.

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ...

Στο προσκήνιο επανέρχονται από σήμερα τα μεγάλα σκάνδαλα που διερευνά η Βουλή, καθώς η επανέναρξη των εργασιών των θερινών τμημάτων μετά τις διακοπές του Αυγούστου συμπίπτει με την κατάθεση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δομημένα ομόλογα, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι.Τον Γ. Σανιδά είχε αφήσει έκθετο με την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ο Γ. Ζορμπάς.
Στην Εξεταστική ο Σανιδάς
Ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην κατάθεσή του στις 20 Ιουλίου είχε αφήσει αιχμές κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για συγκάλυψη του σκανδάλου, αποκαλύπτοντας ότι δεν είχε συναινέσει στο αίτημα να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τους Βρετανούς για τη διερεύνηση των λογαριασμών του Γ. Παπαμαρκάκη, κάνοντας λόγο για "απροθυμία συμπράξεως" να δεσμευτούν οι λογαριασμοί στα νησιά Κέιμαν.
Παράλληλα, ο Γ. Σανιδάς ήταν εκείνος που είχε υποβαθμίσει με εγκύκλιο-οδηγία προς τους εισαγγελείς το πόρισμα Ζορμπά για το ΤΕΑΔΥ ζητώντας τους να το λαμβάνουν υπόψη ως "ένα απλό διαβιβαστικό έγγραφο".
Οι ρυθμοί στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων προβλέπονται εντατικοί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρός της Ντ. Ρόβλιας έχει καταρτίσει κατάλογο επτά μαρτύρων γι' αυτή την εβδομάδα.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι ήδη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σκάνδαλο με τρεις βασικές παραμέτρους.
Η πρώτη αφορά τη διερευνώμενη ελλιπή νομιμότητα αγοράς από τα Ταμεία των δομημένων ομολόγων.
Η δεύτερη βασίζεται στις αποκαλύψεις γύρω από τις μεθοδεύσεις της συγκάλυψης του σκανδάλου.
Η τρίτη σχετίζεται με τη ζημιά που υπέστησαν τα Ταμεία αγοράζοντας υπερτιμημένα ομόλογα, κάτι που επιβεβαιώνεται από την κατάθεση Ρομπόλη και τα πορίσματα Ζορμπά.
Την ίδια ώρα, σε άλλη αίθουσα της Βουλής, επιστρέφει και η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, που μπαίνει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα στο τελικό στάδιο των ερευνών.
Οι χρόνοι πιέζουν καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ταξίδι στη Γερμανία, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει παραδώσει το πόρισμά της.
Αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση, ο πρόεδρός της Σήφης Βαλυράκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Τέλος, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επανέλθει στις εργασίες της και η Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδι.

Λευτέρης Γαλανός

ΠΡΕΖΑ TV
24-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: