Τετάρτη, Αυγούστου 18, 2010

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΙΡΑΝ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΤΩΡΑ Η ΠΟΤΕ, ΛΕΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Εάν προτίθεται το Ισραήλ να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, είτε θα το κάνει αυτή την εβδομάδα είτε «χάνει την ευκαιρία», υποστηρίζει Αμερικανός διπλωμάτης, ενώ η Τεχεράνη ανακοινώνει ότι ξεκινά από τον ερχόμενο Μάρτιο την κατασκευή του πρώτου από τα 10 νέα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου.
Ο Τζον Μπόλτον, ο υπερσυντηρητικών απόψεων πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θεωρείται, έτσι κι αλλιώς, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Προχθές, σε συνέντευξή του στο φίλα προσκείμενο στους ρεπουμπλικανούς τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business Network, πήγε να «φτιάξει είδηση», χτυπώντας... με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια, Ιράν και Ρωσία.
Ενόψει, λοιπόν, της πρόσφατης ανακοίνωσης από Μόσχα και Τεχεράνη ότι ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέχρ στο Νότιο Ιράν -που εδώ και 15 χρόνια κατασκευαζόταν με τη συνδρομή της Ρωσίας- προχωρεί το ερχόμενο Σάββατο 21 του μηνός στην τεχνική έναρξη της λειτουργίας του με τη φόρτωση του καυσίμου στον αντιδραστήρα, ο Μπόλτον, εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε πως οι Ισραηλινοί, αφού ώς τώρα δεν βιάστηκαν, μετά δεν θα... προκάνουν!

Αιτία, το αυτονόητο: Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει αργότερα στρατιωτική επίθεση εναντίον της εγκατάστασης, ένας βομβαρδισμός θα προκαλούσε πυρηνική ακτινοβολία, που θα έπληττε τον άμαχο πληθυσμό, ενδεχομένως και πέρα από τα σύνορα του Ιράν.
«Από τη στιγμή που το ουράνιο, το καύσιμο, βρίσκεται πολύ κοντά στον αντιδραστήρα και αναμφίβολα όταν βρίσκεται μέσα στον αντιδραστήρα, ένα πράγμα σημαίνει, έκλυση ακτινοβολιών», είπε ο Μπόλτον.
Και «πιστεύω ότι έχασαν την ευκαιρία», απάντησε, ερωτηθείς εάν προβλέπει άμεση επίθεση των Ισραηλινών. Τα έβαλε δε και με τους Ρώσους, επικρίνοντας τον ρόλο τους στην κατασκευή του Μπουσέχρ: «Η Μόσχα -είπε- έχει πάντα στο νου της πώς θα μπορέσει να βάλει το δάχτυλο στο μάτι της Αμερικής».

Στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ανήγγειλε ότι ήδη έχουν εξευρεθεί σχεδόν όλες οι κατάλληλες τοποθεσίες στην επικράτεια, όπου θα κατασκευαστούν τα 10 νέα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου, ξεκινώντας από το 2011: «Οι νέες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού θα χτιστούν μέσα σε βουνά», είπε, επιμένοντας στον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του.
Προχθές, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πέρασε από το Κοινοβούλιο και υπέγραψε νέο νόμο δεσμευτικό για την κυβέρνησή του ως προς τη συνέχιση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% (μη επαρκές ποσοστό για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών).
Σύμφωνα με το ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, ο νέος νόμος αναφέρει επίσης ρητά ότι η χώρα θα συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μόνο με βάση τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (ΝΡΤ), της οποίας το Ιράν είναι μέλος, και για τίποτε περισσότερο.

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

ΠΡΕΖΑ TV
18-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: