Σάββατο, Αυγούστου 28, 2010

ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ...

Οκτώ ευρώ φτάνουν και περισσεύουν. Το σινεμά είναι ακόμα η πιο προσιτή διασκέδαση. Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί θα θέλαμε ολόκληρη περιουσία για να προλάβουμε τόσες ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες τα τελευταία χρόνια. Και η φετινή σεζόν έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

«Hereafter» Κλιντ Ιστγουντ «Hereafter» Κλιντ Ιστγουντ Στα highlights ανήκει φυσικά η νέα ταινία του Κλιντ Ιστγουντ, ένα μεταφυσικό θρίλερ. Από γερές υπογραφές έχουμε μπόλικες: Γούντι Αλεν, Ολιβερ Στόουν, αδελφοί Κοέν κ.ά. Το βρετανικό σινεμά πάλι κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό χάρτη με ταινίες των Κεν Λόουτς, Μάικ Λι, Στίβεν Φρίαρς κ.ά.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες ταινίες που μας στέλνουν στις αίθουσες με κλειστά μάτια. Είτε έρχονται με τις δάφνες μεγάλων φεστιβάλ, όπως «Ο θείος Μπονμί που μπορεί να θυμηθεί τις προηγούμενες ζωές του» του Ταϊλανδού Απιτσατπόνγκ Βερασετακούλ, είτε έχουν «κράχτες» γερά ονόματα ηθοποιών, όπως τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς κ.ά. Για την επιστροφή δε μεγάλων auteurs, όπως του Ζαν Λικ Γκοντάρ, τα σχόλια είναι περιττά.

Κάναμε μια πρώτη επιλογή.

Κάθε ταινία του είναι είδηση. Κλιντ Ιστγουντ είναι αυτός. Το «Hereafter» είναι ένα υπερφυσικό θρίλερ με θέμα τη μεταθανάτια ζωή μέσα από τις εμπειρίες τριών άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων: ενός Αμερικανού εργάτη, μιας Γαλλίδας δημοσιογράφου και ενός μαθητή στο Λονδίνο. Πρωταγωνιστεί και πάλι ο Ματ Ντέιμον (Ιανουάριος).
Στους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς που ζούμε, υπάρχει πιο επίκαιρη ταινία από το «Γουόλ Στριτ: Το χρήμα ποτέ δεν κοιμάται» του Ολιβερ Στόουν; Στο σίκουελ της κλασικής πλέον ταινίας, ο Γκόρντον Γκέκο -τον υποδύεται φυσικά ο Μάικλ Ντάγκλας- βγαίνει από τη φυλακή και, προσπαθώντας να αποκαταστήσει τη σχέση με την κόρη του, συνεργάζεται με τον αρραβωνιαστικό της (23/9).

* Μία ακόμη δυνατή ταινία από τον Αλεχάντρο Ιναρίτου είναι το «Biutiful». Ο Χαβιέ Μπαρδέμ υποδύεται έναν άντρα που πεθαίνει από καρκίνο και προσπαθεί να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες της ζωής του, σε μια ταινία που απεικονίζει την πιο βρώμικη Λισαβόνα που είδαμε ποτέ στο σινεμά (11/11).

* Την περιμέναμε από πέρυσι. Επιτέλους το «Tree of Life» του Τέρενς Μάλικ («Λεπτή κόκκινη γραμμή») βρήκε το δρόμο του για τις αίθουσες. Με πρωταγωνιστές δύο μεγάλους σταρ, Μπραντ Πιτ και Σον Πεν, αλλά και τη Φιόνα Σο, είναι η ιστορία τριών αδερφών τη δεκαετία του '50 (6/11).

* Με ριμέικ του γουέστερν «Αληθινό θράσος» επιστρέφουν οι αδελφοί Κοέν. Στο δικό τους «True Grit» το ρόλο του Τζον Γουέιν έχει ο Τζεφ Μπρίτζες. Ποιος ξέρει πώς θα έχουν αλλάξει τα φώτα στο πρωτότυπο σενάριο, μια ιστορία αυτοδικίας, όπου μια 11χρονη βλέπει να δολοφονούν τον πατέρα της και ετοιμάζεται για εκδίκηση; Παίζουν ακόμα ο Μάτ Ντέιμον και ο Τζος Μπρόλιν (3/2).

* Μια απολαυστική κωμωδία με βαρύ θέμα: τον θάνατο και τα γηρατειά. Κλασικός Γούντι Αλεν δηλαδή και πάλι. Ενας 70άρης που νεανίζει, η αλκοολική σύζυγός του, η ανασφαλής γκαλερίστα κόρη τους και ο αποτυχημένος συγγραφέας γαμπρός τους πρωταγωνιστούν στο «Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχρινό άντρα». Με τους Αντονι Χόπκινς και Αντόνιο Μπαντέρας (27/10).

* Από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Κανών ήταν το «Another year» του Μάικ Λι. Οι πρωταγωνιστές του είναι, ως συνήθως, απλοί άνθρωποι που παλεύουν με τις φοβίες τους, τον θάνατο, τον έρωτα και απολαμβάνουν μικρές καθημερινές χαρές. Το στόρι εκτυλίσσεται γύρω από ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, τον ανύπαντρο γιο τους και τους φίλους τους (25/11).

* Παράδοξη φάνηκε αρχικά η επιλογή του Κινέζου Ζανγκ Γιμού να διασκευάσει το θρίλερ «Μόνο αίμα» των αδερφών Κοέν. Η δική του εκδοχή, το «Μια γυναίκα, ένα όπλο και ένα μαγαζί για νουντλς», είναι μαύρη κωμωδία. Ιδιοκτήτης εστιατορίου νουντλς προσλαμβάνει έναν διεφθαρμένο αστυνομικό για να δολοφονήσει την άπιστη γυναίκα του (30/9).

* Νέα ταινία έχει και ο Βρετανός Στίβεν Φρίαρς. Μια ελαφριά κωμωδία είναι το «Ταμάρα Ντρου», βασισμένο στο «Μακριά από το αγριεμένο πλήθος» του Τόμας Χάρντι, αλλά κυρίως στο διάσημο καρτούν της Πόουζι Σίμονς που δημοσιευόταν σε συνέχειες στον «Γκάρντιαν». Μια ομάδα συγγραφέων νοικιάζει δωμάτια σε αγρόκτημα για να μπορέσει να εμπνευστεί μακριά από το θόρυβο της πόλης. Μέχρι που εμφανίζεται η πανέμορφη Ταμάρα Ντρου και αναστατώνει τους πάντες (Δεκέμβριος).

* Και μια υπογραφή από το Ιράν. Ο Αμπάς Κιαροστάμι επιστρέφει με το γυρισμένο στην Τοσκάνη «Εγκεκριμένο αντίγραφο». Η Ζιλιέτ Μπινός και ο Βρετανός βαρύτονος Γουίλιαμ Σιμέλ περιπλανώνται με φιλοσοφική διάθεση, συζητώντας για τη «σχέση» τους (Δεκέμβριος).

Big stars

* Θρίλερ από τον Ντάρεν Αρονόφσκι, που επέλεξε τον ντελικάτο κόσμο του μπαλέτου για να στήσει τον «Μαύρο κύκνο». Η Νάταλι Πόρτμαν υποδύεται μια μπαλαρίνα που προσπαθεί να κατοχυρώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη «Λίμνη των κύκνων» από την ανταγωνίστριά της (Μίλα Κούνις), υπό το βλέμμα του καλλιτεχνικού διευθυντή (Βενσάν Κασέλ). Το σίγουρο είναι ότι θα καταφέρει να ανακαλύψει τη δική της σκοτεινή πλευρά (Δεκέμβριος).

* Σε ρόλο αντικομφορμιστή δημοσιογράφου, με το όνομα Πολ Κεμπ, θα δούμε το βαρύ πυροβολικό του Χόλιγουντ, Τζόνι Ντεπ. Το «The rum diary» του Μπρους Ρόμπινσον είναι βασισμένο στο βιβλίο του Χάντερ Τόμσον, όπως και το «Φόβος και παράνοια στο Λος Αντζελες», όπου ο Ντεπ είχε κάνει μια από τις πιο σημαντικές ερμηνείες του.

* Θα τον δούμε και στο «The tourist» του Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ, με συμπρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί, η οποία υποδύεται μια πράκτορα της Ιντερπόλ. Ο Ντεπ κάνει έναν τουρίστα που περιπλανιέται στην Ιταλία για να ξεπεράσει έναν έρωτα (Ιανουάριος).

* Το έχουμε πάρει απόφαση πως η Ατζελίνα Τζολί ψοφάει για ταινίες δράσης. Στο «Σολτ» του Φίλιπ Νόις υποδύεται την Εβελιν Σολτ, μια πράκτορα της CIA, την οποία κατηγορούν για Ρωσίδα κατάσκοπο. Και κάπως έτσι ξεκινάει ένα αστάματητο ανθρωποκυνηγητό στη μεγάλη οθόνη για την κυρία Πιτ (16/9).

* Ο,τι και να παίξει, είναι κούκλος και απολαυστικός. Ακόμα και τον επιδέξιο δολοφόνο. Εναν τέτοιο υποδύεται στην περιπέτεια «The American» του Αντον Κόρμπιν ο Τζορτζ Κλούνεϊ, που εγκλωβίζεται σε ένα ανελέητο κυνηγητό στα στενά της Ιταλίας, όταν η τελευταία του αποστολή πάει στραβά (14/10).

* Ρόμπερτ ντε Νίρο και Εντουαρτ Νόρτον μαζί; Είχαμε να το δούμε από το «The Score». Ξανασυναντιούνται στο θρίλερ «Stone» του Τζον Κάραν («Βαμμένο πέπλο»). Μαζί τους η πανέμορφη Μίλα Γιόβοβιτς. Ενας εμπρηστής, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση, προσπαθεί να τη σκαπουλάρει σπρώχνοντας τη γυναίκα του στο κρεβάτι αξιωματικού της αστυνομίας (7/10).

* Και ένα απρόβλεπτο κινηματογραφικό σμίξιμο: Τζούλια Ρόμπερτς και Χαβιέ Μπαρδέμ στο «Eat pray love» του Ράιαν Μέρφι. Μια γυναίκα, για να ξεπεράσει ένα τραυματικό διαζύγιο, κάνει τον γύρο του κόσμου για να ανακαλύψει ξανά τις χαμένες απολαύσεις της ζωής και τον εαυτό της. Θα βρει και τον έρωτα στο πρόσωπο του σέξι Χαβιέ (7/10).

* Εχει γράψει το σενάριο, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη νέα του ταινία, «The town», ο Μπεν Αφλεκ. Πρόκειται για ένα αστυνομικό δράμα, όπου ένας ληστής τραπεζών ερωτεύεται ένα από τα θύματά του. Στο πλευρό του η Ρεμπέκα Χολ, κόρη του σκηνοθέτη Πίτερ Χολ (21/10).

* Αλλο ένα μυθιστόρημα του Καζούο Ισιγκούρο με ήρωες... κλώνους βρήκε το δρόμο του στη μεγάλη οθόνη. Στο «Never Let Me Go» του Αμερικανού, πάντως, Μαρκ Ρόμανεκ, πρωταγωνιστούν τέσσερις από τις σημαντικότερες Βρετανίδες ηθοποιούς: Κίρα Νάιτλι, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Σάλι Χόκινς και Σάρλοτ Ράμπλινγκ.

* Στο μυαλό ενός σίριαλ κίλερ μπαίνει ο Βρετανός Μάικλ Γουιντερμπότομ με την ταινία «Ο δολοφόνος μέσα μου». Ο Κέισι Αφλεκ στο ρόλο του διαταραγμένου, σαδιστή και ψυχοπαθή δολοφόνου σερίφη. Για πολύ γερά στομάχια. Παίζουν ακόμα οι Κέιτ Χάνσον και Τζέσικα Αλμπα (23/9).

* Η Τίλντα Σουίντον πρωταγωνιστεί στο «βισκοντικό» μελόδραμα του Σικελού Λούκα Γκουαντανίνο, «Είμαι η αγάπη». Η μιλανέζικη μπουρζουαζία μέσα από την ιστορία μιας ισχυρής οικογένειας βιομηχάνων σε μια ταινία υψηλής αισθητικής (30/9).

* Ο Γάλλος Αλέν Κορνό υπογράφει το θρίλερ «Love Crime» με την ηθοποιό με τα μελαγχολικά μάτια, δηλαδή την Κριστίν Σκοτ Τόμας, και τη Λουντιβίν Σανιέ στους ρόλους δύο γυναικών, τις οποίες ο μεταξύ τους ανταγωνισμός οδηγεί μέχρι το φόνο (21/10).

* Σε κλειστοφοβική ατμόσφαιρα εκτυλίσσεται το «Submarino» του Δανού σκηνοθέτη της «Οικογενειακής Γιορτής», Τόμας Βίντενμπεργκ. Διηγείται το δράμα δύο αδερφών, που θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο για το θάνατο του μικρότερού τους αδερφού (Δεκέμβριος).

* Η πανέμορφη και ταλαντούχα Μαριόν Κοτιγιάρ πρωταγωνιστεί στο «Little White Lies» του Γκιγιόμ Κανέ. Μια παρέα φίλων κάνουν την αυτοκριτική τους όταν το ατύχημα ενός φίλου αναβάλλει τις διακοπές τους (30/12).

* Και μια υπογραφή από τη Ρουμανία, η ταινία «Οταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω» του Φλορίν Σερμπάν (Αργυρή Αρκτος στη φετινή Μπερλινάλε), με θέμα τις περιπέτειες ενός ανήλικου κρατουμένου πέντε μέρες πριν από την αποφυλάκισή του.

Σημαντικές επιστροφές

* Εκλεψε τις εντυπώσεις με τις φιλελληνικές του δηλώσεις στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών, γυρίζοντας την πλάτη στο κόκκινο χαλί. Η νέα ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Film Socialisme» -γυρισμένη πάνω σε πλοίο που έπλεε στη Μεσόγειο- είναι ένας ηθικός και φιλοσοφικός στοχασμός πάνω στον σύγχρονο κόσμο και τα πολιτικά του συστήματα, μια ποιητική κινηματογραφική αλληγορία.

* Δεκαπέντε χρόνια μετά το αντισταλινικό έπος «Ψεύτης ήλιος», που του χάρισε Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, ο Νικίτα Μιχάλκοφ επιστρέφει με την ταινία «Εξοδος-Ψεύτης ήλιος 2», όπου αποθεώνει τον σοβιετικό στρατό που θριάμβευσε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για την ακριβότερη ρωσική παραγωγή όλων των εποχών.

* Τη σχέση των πατέρων της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ και Καρλ Γιουνγκ μεταφέρει στο σινεμά ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Το «Μια επικίνδυνη μέθοδος» θα έχει και λαβ στόρι, αφού η σχέση τους προσεγγίζεται μέσα από τη Σαμπίνα Σπιλρέιν, μια διαταραγμένη ασθενή. Με τους Βίγκο Μόρτενσεν, Μάικλ Φασμπέντερ και Κίρα Νάιτλι.

* Τη ζωή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook και νεότερου στον κόσμο μεγιστάνα έκανε ταινία ο Ντέιβιντ Φίντσερ («Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον»). Το «Social network» έχει μότο «δεν αποκτάς 500 εκατομμύρια φίλους χωρίς να κάνεις και μερικούς εχθρούς» (Νοέμβριος).

* Στο «Fair Game», ο Νταγκ Λάιμαν, με πρωταγωνιστές τους Σον Πεν και Ναόμι Γουότς, μεταφέρει στην οθόνη την ιστορία της Βάλερι Πλέιμ, πράκτορα της CIA, και του διπλωμάτη συζύγου της, Τζόσεφ Γουίλσον, ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ήταν απάτη της αμερικανικής κυβέρνησης. Ρόλος-κουτί για τον ακτιβιστή Σον Πεν (13/1).

* Στον σκηνοθέτη με το πιο δύσκολο όνομα απονεμήθηκε φέτος ο Χρυσός Φοίνικας των Κανών. Η ταινία του Ταϊλανδού Απιτσατπόνγκ Βερασετακούλ «Ο θείος Μπονμί που μπορεί να θυμηθεί τις προηγούμενες ζωές του» είναι υπαρξιακό παραμύθι για το θάνατο, με πρωταγωνιστή έναν αγρότη που πάσχει από καρκίνο.

* Η Χρυσή Αρκτος της Μπερλινάλε δόθηκε σε μια τουρκική ταινία, στο «Μέλι» του Σεμίχ Καπλάνογλου. Το τρίτο μέρος μιας ημι-αυτοβιογραφικής τριλογίας («Αβγό», «Γάλα») είναι ένας ύμνος στη φύση μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού.

Γυναικείες υπογραφές

* Δυστυχώς ελάχιστες στον ανδροκρατούμενο χώρο του σινεμά. Η Σοφία Κόπολα είναι μία από αυτές. Αφού περιέγραψε τη σχέση μεσήλικων αντρών με νεότερές τους γυναίκες στο «Χαμένοι στη μετάφραση», στη νέα της ταινία «Somewhere» την απασχολεί η σχέση ανάμεσα σε έναν καλοπερασάκια πατέρα και την 11χρονη κόρη του. Παίζει ο Μπενίσιο ντελ Τόρο (4/11).

* Μία έκπληξη από το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά. Το «Winters bone» της Ντέμπρα Γκράνικ έχει ηρωίδα μια 17χρονη η οποία αναζητά τον πατέρα της -έμπορο ναρκωτικών- σε μια μικρή επαρχιώτικη πόλη. Εξαιρετική ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια Τζένιφερ Λόρενς. Η ταινία δίνει μια άλλη εικόνα της Αμερικής, μακριά από την πολιτική ορθότητα, βουτηγμένη στη μιζέρια και το έγκλημα. Πήρε στο Σάντανς το βραβείο καλύτερης ταινίας.

* Δύο ερωτευμένες λεσβίες υποδύονται η Τζούλιαν Μουρ και η Ανέτ Μπένινγκ στην ταινία «Τα παιδιά είναι εντάξει» της Λίζα Τσολοντένκο. Τα δύο έφηβα παιδιά τους αναζητούν τον πατέρα τους, δηλαδή τον δωρητή σπέρματος (14/10).

* Η οσκαρική βασίλισσα, η Ελεν Μίρεν, είναι ο θηλυκός σεξπιρικός Πρόσπερο στην «Τρικυμία» της Τζούλι Τέιμορ, που βασίζεται φυσικά στο ομώνυμο έργο του μεγάλου δραματουργού.

Υπερπαραγωγές

* Διπλή παρουσία από τον Λικ Μπεσόν. Βγαίνει η τρίτη ταινία της σειράς «Arthur and the Two Worlds War» (4/11), που συνδυάζει δράση και κινούμενα σχέδια αλλά και η περιπέτεια φαντασίας «Οι απίστευτες περιπέτειες της Αντέλ», που βασίζεται στα κόμικς του Ζακ Ταρντί, με ηρωίδα μια ατρόμητη δημοσιογράφο που πάει στην Αίγυπτο για να ανακαλύψει μούμιες (23/9).

* Το έβδομο και τελευταίο λογοτεχνικό κεφάλαιο των περιπετειών του πιο διάσημου μάγου, «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου», μεταφέρεται σε δύο ταινίες. Προς το παρόν θα δούμε την πρώτη, και μάλιστα τρισδιάστατη, με την υπογραφή του Ντέιβιντ Γέιτς.

Πολιτικές ταινίες

* Ενα πολιτικό θρίλερ πάνω στην μπίζνα του πολέμου από τον κατεξοχήν πολιτικοποιημένο Βρετανό σκηνοθέτη, Κεν Λόουτς. Στο «Irish Route», ένας πρώην εργολάβος ιδιωτικής ασφάλειας στο Ιράκ αναζητά τα πραγματικά αίτια του θανάτου τού φίλου του.

* Το γαλλοαλγερινό ζήτημα θίγει ο αλγερίνικης καταγωγής Ρασίντ Μπουσαρέμπ μέσα από την ιστορία τριών αδερφών, στο «Εκτός νόμου», που ξεκινάει με τα γεγονότα του χωριού Σετίφ το 1945, όταν Γάλλοι στρατιώτες έπνιξαν στο αίμα διαδηλώσεις Αλγερινών. Στις Κάνες η προβολή συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις βετεράνων του πολέμου.

Ασία

* Μια τραγική ιστορία έχει στην καρδιά της η «Ποίηση» του Νοτιοκορεάτη Τσανγκ Ντογκ Λι («Κρυφή Λιακάδα»), που βραβεύτηκε για το σενάριό της στο Φεστιβάλ των Κανών. Μια 60χρονη αποφασίζει να παρακολουθήσει μαθήματα ποίησης, ενώ ανακαλύπτει πως ο εγγονός της είναι μπλεγμένος σε υπόθεση βιασμού.

* Βουτηγμένη στη βία και το αίμα είναι η «Εξόντωση» του Τακέσι Κιτάνο, με θέμα τον υπόκοσμο του Τόκιο και τις φατρίες της γιακούζα.

Ελληνικές υπογραφές

* Ο διάσημος Ελληνοαμερικανός φωτογράφος Λουί Ψυχογιός μας έκανε περήφανους με το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ που κέρδισε με το «The Cove», γύρω από την ανελέητη σφαγή δελφινιών σε έναν κόλπο στην Ιαπωνία και τις αντιδράσεις των ακτιβιστών.

* Ο επίσης βραβευμένος με Οσκαρ για το «Πλαγίως» ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει με το «The Descendants». Ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι ένας αδιάφορος σύζυγος, που αναγκάζεται να επαναξετάσει τη ζωή του όταν η γυναίκα του παθαίνει ατύχημα.

Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
28-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: