Τετάρτη, Αυγούστου 04, 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ...

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στα Χανιά. Οπως επισημαίνει ο κ. Φώτης Ποντικάκης Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, (Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης) "τουλάχιστον 120 δάσκαλοι, 31 νηπιαγωγοί, 11 Αγγλικών, 11 Γυμναστές και αρκετοί Μουσικοί χρειάζονται άμεσα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση των Χανίων, για να λειτουργήσει τουλάχιστον όπως πέρσι".
Ο κ. Ποντικάκης αναφέρει ότι "η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει μεγάλες περικοπές στους διορισμούς εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του μνημονίου και της λιτότητας σε βάρος του λαού", παρουσιάζοντας τα εξής στοιχεία:
Συνολικά έφυγαν με μεταθέσεις κι αποσπάσεις 168 και ήρθαν 114 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Χανίων. Κατά ειδικότητα:
Δάσκαλοι: Εφυγαν 111 και ήρθαν 76, οπότε έχουμε απώλεια 35 δασκάλων.
Νηπιαγωγοί: Εφυγαν 31 και ήρθαν 26, οπότε έχουμε απώλεια 5 νηπιαγωγών.
Αγγλικών: Εφυγαν 9 και ήρθαν 4, οπότε έχουμε απώλεια 5 δασκάλων Αγγλικής.
Φυσικής Αγωγής: Εφυγαν 17 και ήρθαν 6, οπότε έχουμε απώλεια 11 γυμναστών.
Μουσικής: Ηρθαν 2, δεν καλύπτουν όμως το σύνολο των αναγκών.
Και ο κ. Ποντικάκης συνεχίζει:
"Με δεδομένο κι ότι τον Ιούνιο απολύθηκαν και 120 αναπληρωτές (26 νηπιαγωγοί, 3 Μουσικής, 6 Αγγλικών και 85 δάσκαλοι), οι απώλειες αυτή τη στιγμή εκπαιδευτικών σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά και χωρίς να υπολογίζονται συνταξιοδοτήσεις (προβλέπεται κύμα εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού), έχουν ως εξής:
Δάσκαλοι: 35+85=120
Νηπιαγωγοί: 5+26=31
Αγγλικών: 5+6=11
Φυσικής Αγωγής: 11
Σημειώνουμε ότι για να διδαχτεί η Μουσική σε όλα τα σχολεία χρειάζονται πολύ περισσότεροι Μουσικοί από τον έναν (1) επιπλέον που έχουμε αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχουν ελάχιστες οργανικές (δηλαδή μόνιμες) θέσεις, με αποτέλεσμα στα περισσότερα σχολεία το μάθημα να γίνεται από τους δασκάλους ή από ωρομίσθιους.
Επιπλέον, τα ολοήμερα τμήματα των σχολείων λειτουργούν κατά κύριο λόγο με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, που μετακινούνται σε 5-6 σχολεία ο καθένας με ωράριο 11 ώρες την εβδομάδα, ξοδεύοντας ουσιαστικά όλη την αμοιβή τους στη βενζίνη!
Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει με τις περικοπές στους διορισμούς μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση. Θα χρειαστεί επαγρύπνηση και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του Νομού Χανίων για να αντισταθούμε στις πιέσεις για συγχωνεύσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων και υποβάθμιση των σχολείων μας. Να δώσουμε τη μάχη για κάλυψη όλων των κενών θέσεων, να μην αφήσουμε τη δημόσια Παιδεία στο έλεος του μνημονίου και της τρόικας".

http://www.haniotika-nea.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
4-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: