Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2010

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ...ΚΑΙ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΔΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ, ΛΕΝΕ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Οταν η καρδιά σταματά να χτυπά και επέρχεται ο βιολογικός θάνατος, «πεθαίνουν» και τα νεφρά; «Οχι» απαντούν βρετανοί επιστήμονες, προσφέροντας ελπίδα στους νεφροπαθείς που χρειάζονται μεταμόσχευση. Τα αποτελέσματα νέας έρευνας δείχνουν πως τα μοσχεύματα που προέρχονται από κλινικά νεκρούς δότες (δηλαδή όταν έχει σταματήσει η λειτουργία της καρδιάς τους) είναι εξίσου κατάλληλα με εκείνα που λαμβάνονται από τους εγκεφαλικά νεκρούς δότες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται έτσι η δεξαμενή μοσχευμάτων.
Στη χώρα μας τουλάχιστον 1.000 νεφροπαθείς περιμένουν με αγωνία να βρεθεί συμβατό μόσχευμα νεφρού. Ομως οι δότες είναι ελάχιστοι- είναι ενδεικτικό πως φέτος δεν πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 50 μεταμοσχεύσεις νεφρού. Μοιραία, εκατοντάδες παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην αναμονή που αγγίζει κατά μέσο όρο τα πέντε χρόνια.
Τα ευρήματα της νέας έρευνας είναι ελπιδοφόρα, αφού δείχνουν πως είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν μοσχεύματα τα οποία μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι γιατροί θεωρούσαν ακατάλληλα. Οι ειδικοί όμως, εκτιμούν πως η χώρα μας δεν είναι προετοιμασμένη για τη μέθοδο αυτή.
Από το 1970 σχεδόν όλα τα μοσχεύματα νεφρού ανά τον κόσμο προέρχονται από εγκεφαλικά νεκρούς δότες- ανθρώπους δηλαδή, των οποίων η καρδιά λειτουργεί, που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Τα τελευταία χρόνια όμως πολλοί χειρουργοί στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τους θανάτους των ασθενών που μάταια περίμεναν να βρεθεί συμβατό μόσχευμα, κατέφυγαν στη χρήση μοσχευμάτων από δότες με διαγνωσμένο καρδιακό θάνατο. Είναι ενδεικτικό πως στην Ισπανία των 10% των μοσχευμάτων νεφρού προέρχεται από ασθενείς που τους «πρόδωσε» η καρδιά τους.

Οι ενστάσεις ήταν πολλές και βάσιμεςστην πλειονότητά τους οι γιατροί υποστήριζαν πως η απουσία της ροής αίματος στους κλινικά νεκρούς ασθενείς επηρέαζε τη λειτουργία των νεφρών σε βάθος χρόνου. Νέα έρευνα όμως που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet», καταρρίπτει τις αντιρρήσεις.
Ειδικότερα, ερευνητές των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Οξφόρδης εξέτασαν την υγεία 9.134 μεταμοσχευθέντων. Από αυτούς οι 8.289 είχαν λάβει νεφρό από εγκεφαλικά νεκρό δότη και οι υπόλοιποι 845 από κλινικά νεκρό. Διαπίστωσαν ότι και οι δύο τύποι μοσχευμάτων χάρισαν τουλάχιστον πέντε χρόνια ζωής στους ασθενείς.
«Οι δότες χωρίς παλλόμενη καρδιά αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική πηγή, την οποία παρ΄ όλα αυτά οι περισσότεροι παραβλέπουν. Ομως πρόκειται για μοσχεύματα υψηλής ποιότητας που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων που γίνονται κάθε χρόνο», δηλώνει ο υπεύθυνος της έρευνας δρ Αndrew Βradley, στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ.
Μάλιστα, οι Βρετανοί υπολογίζουν πως με τον τρόπο αυτό οι μεταμοσχεύσεις μπορεί να διπλασιαστούν στην Αγγλία- από τις 1.600 επεμβάσεις είναι δυνατόν να εκτιναχτούν στις 3.200 ετησίως.

ΠΡΕΖΑ TV
20-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: