Μείωση χρέους «εξπρές» με όπλο την αναθεώρηση του ΑΕΠ δρομολογεί σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών μέσω της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.
Το εύρος της «αναπροσαρμογής» θα κριθεί από την Euorostat αλλά πρόθεση των αρμόδιων στελεχών είναι να φτάσει εφάπαξ ή έστω σταδιακά στο 20%. Αν αυτό συμβεί η σχέση χρέους/ΑΕΠ περιορίζεται αμέσως σε επίπεδα κοντά στο 110% του ΑΕΠ. Πρόκειται για τα επίπεδα πριν από την κρίση, τα οποία σε συνδυασμό με ένα μαζικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης περιουσίας και ανάπτυξης της οικονομίας μπορούν να φέρουν την Ελλάδα ξανά στις αγορές, απομακρύνοντας τα σενάρια χρεοκοπίας.
Αναπροσαρμογές του ΑΕΠ γίνονται κατά διαστήματα σε όλες τις χώρες. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, δεν πρέπει να γίνει βιαστικά αλλά «κατά γράμμα» και με τη πλήρη έγκριση της Eurostat για να μην επαναληφθεί το «φιάσκο» της προηγούμενης κυβέρνησης (επιθυμούσε αύξηση ΑΕΠ κατά 26% αλλά απορρίφθηκε παταγωδώς).
Αλλωστε, προσθέτουν τα ίδια στελέχη, η κίνηση δεν θα ωφελήσει καθόλου τη μείωση του ελλείμματος. Και τούτο διότι η τρόικα, γνωρίζοντας καλά από το Μάιο ότι η Ελλάδα λόγω μεγάλης παραοικονομίας είναι σε θέση να πετύχει μεγάλη αναθεώρηση του ΑΕΠ, έθεσε στο μνημόνιο αριθμητικούς (και όχι ποσοστιαίους) στόχους για το έλλειμμα: Δηλαδή πρέπει από τα 32 δισ. ευρώ το 2009 να περιοριστεί στα 18,5 δισ. ευρώ το 2010, στα 17 δισ. ευρώ το 2011 κ.λπ. Μάλιστα και στο «νέο μνημόνιο» του Αυγούστου, ακριβώς γιατί είχαμε υψηλό ονομαστικό ΑΕΠ (ύφεση 4% αλλά και πληθωρισμός 4,6% αναμένεται φέτος) αναθεώρησαν το στόχο του ελλείμματος ως αναλογία του ΑΕΠ από το 8,1% στο 7,8%.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με το χρέος. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μόνο ένα ανώτατο «πλαφόν»: φέτος το χρέος να μην αυξηθεί περισσότερο από 34 δισ. ευρώ ή πάνω από 132,2% του ΑΕΠ.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΔΔΑ
ΠΡΕΖΑ TV
29-8-2010
1 σχόλιο:
Και γιατί δεν έκαναν αυτή την αναπροσαρμογή πριν μας πάνε στο ΔΝΤ;
Δημοσίευση σχολίου