Σάββατο, Αυγούστου 21, 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ... ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΞΑΝΑΝΟΙΓΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Ριζικές ανατροπές των εργασιακών κεκτημένων δεκαετιών συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου. Δεσμεύθηκε για εκ βάθρων αναθεώρηση στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο στην ουσία καταργεί. Με νόμο, θα ορίζεται ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και αυτές με τη σειρά τους θα είναι ανώτερες των επαγγελματικών ενώσεων. Επίσης, αποσύρεται η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, μειώνονται οι υπερωριακές αποδοχές και επεκτείνεται σε 12 μήνες η δοκιμαστική περίοδος.
Επίσης ανοίγει ξανά ο δρόμος για ασφαλιστική μεταρρύθμιση το καλοκαίρι του 2011, αν ειδικές μελέτες δείξουν ότι τα μέτρα που πρόσφατα ελήφθησαν είναι ανεπαρκή, αυξάνονται η συμμετοχή του ασφαλισμένου στις εξετάσεις που θα κάνει σε δημόσια νοσοκομεία και το εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.
Γίνεται δέσμευση για «διορθωτικά» μέτρα αν το «μαξιλάρι» δαπανών της κυβέρνησης αξίας 4 δισ. ευρώ δεν επαρκέσει. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες και επιβεβαιώνουν την αύξηση των καθαρών εσόδων μόνο κατά 4,1% στο επτάμηνο έναντι στόχου 13,7% λόγω της κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων, φέρνουν το ενδεχόμενο μέτρων (κυρίως από την πλευρά των δαπανών) πιο κοντά.

Η μόνη «καλή» είδηση είναι ότι ανοίγει «παράθυρο» για υποκατάσταση της μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών από το 11% σε συντελεστή 23% ΦΠΑ με άλλο μέτρο «ισοδύναμου αποτελέσματος» (δηλαδή αξίας 1 δισ. ευρώ), το οποίο θα συμφωνηθεί από κοινού με την τρόικα.
Τα παραπάνω προβλέπονται μεταξύ άλλων στο αναθεωρημένο Μνημόνιο που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου μεταξύ τρόικας και υπουργείου Οικονομικών αλλά έγινε χθες δημοσίως γνωστό. Βάσει του νόμου του Μαΐου με τον οποίο ψηφίστηκε το Μνημόνιο ο εκάστοτε υπουργός έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε «προσαρμογές».
Στη νέα του μορφή προβλέπει ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Οπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει και θα υλοποιήσει νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα που θα προβλέπει:
**Μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας.
**Οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων.
**Με ξεχωριστή ρύθμιση θα αποσύρει τη διάταξη που επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

**Θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για την προστασία της εργασίας ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και «να διευκολύνει τη μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης».
**Θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για τη διαιτησία (Νόμος 1876/1990), έτσι ώστε το καθένα από τα δύο μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία εάν διαφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις. Η δυνατότητα αποφάσεων θα είναι απαλλαγμένη από κυβερνητική επιρροή.
Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την είσπραξη της συμμετοχής των 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, θα επεκτείνει την ολοήμερη λειτουργία τους και θα αυξήσει τη συμμετοχή των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες.

Επίσης, ανοίγει ξανά το Ασφαλιστικό λέγοντας ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 (κρίθηκε ατελής αυτή του Ιουνίου και η ημερομηνία μεταφέρθηκε) και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060 (αυτό τον στόχο θέτει το Μνημόνιο).
Στο κείμενο αναφέρεται ότι «τώρα εκτιμάται ελαφρώς παραπάνω από το 2,5% του ΑΕΠ», ενώ το ΔΝΤ τον Ιούλιο έλεγε ότι υπάρχει 2% του ΑΕΠ απόκλιση. Αν χρειαστούν «προσαρμογές» θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011.


ΠΡΕΖΑ TV
21-8-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=9l6kYq-4snQ