Κυριακή, Αυγούστου 08, 2010

ΕΝΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΡΕΛΕΣ ΚΑΤΑΝΤΙΕΣ...

Το θέατρο του απόλυτου παραλογισμού εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στη Χάλκη, με επίκεντρο τη νέα προβλήτα του λιμανιού. Το έργο επέκτασης του λιμανιού, το οποίο κόστισε 600.000 ευρώ, παραδόθηκε την άνοιξη, αλλά δεν χρησιμοποιείται.Η ΔΕΗ ζητεί τώρα 260.000 ευρώ προκειμένου να μεταφέρει το καλώδιο που ηλεκτροδοτεί το νησί, σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να προσεγγίσει πλοίο στη νέα προβλήτα. Οι τοπικές Αρχές καιρό τώρα πασχίζουν, αλλά μάταια, να ξεπεράσουν τον σκόπελο της γραφειοκρατίας...
«Τελικά εξαρτόμαστε από ένα καλώδιο της ΔΕΗ... Στο λιμάνι μας κατασκευάστηκε μια νέα προβλήτα για να ξεφορτώνονται εμπορεύματα, κάναμε το έργο, αλλά το νέο λιμάνι παραμένει ανενεργό διότι εκεί υπάρχει ποντισμένο το καλώδιο, για το οποίο η ΔΕΗ ζητά από τον δήμο 260.000 ευρώ για να το μετατοπίσει...» μας λέει η δήμαρχος κ. Ελένη Παναγή.
Η νέα προβλήτα κατασκευάστηκε με ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου. Ο σκοπός της δημιουργίας της ήταν να βοηθήσει τον κεντρικό ντόκο. Να εκφορτώνονται εκεί εμπορεύματα, τα αδρανή υλικά που μεταφέρονται στο νησί κ.ά., να δένουν οι υδροφόρες και να μη γίνονται όλα αυτά εκεί όπου αποβιβάζονται οι ταξιδιώτες, οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Χάλκη το καλοκαίρι.
Η δημιουργία της προβλήτας ήταν παλαιό αίτημα των κατοίκων και τελικά εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Γ’ ΚΠΣ και υλοποιήθηκε με την εποπτεία του Λιμενικού Ταμείου. Η κατασκευή διάρκεσε 1,5 χρόνο, κόστισε 600.000 ευρώ και τελικά παραδόθηκε προς λειτουργία την άνοιξη, προς μεγάλη ικανοποίηση των τοπικών Αρχών. Μέχρι που αποκαλύφθηκε η... κρυμμένη νάρκη.

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη νέα προβλήτα επειδή από εκεί περνούν τα καλώδια που μεταφέρουν ρεύμα από τη Ρόδο και καταλήγουν στον υποσταθμό του νησιού. Πρόκειται για δύο υποθαλάσσια καλώδια, κεντρικό και εφεδρικό. Διέρχονται από τέτοιο σημείο ώστε αν περάσει και αράξει εκεί κάποιο πλοίο, υπάρχει κίνδυνος να κοπούν και να μείνει χωρίς ρεύμα της νησί», λέει η κ. Παναγή και υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα είχε εντοπιστεί από καιρό και το Λιμενικό Ταμείο, παράλληλα με την κατασκευή του έργου, είχε μακρά αλληλογραφία με τη διοίκηση της ΔΕΗ για τη μεταφορά των καλωδίων.
«Ομως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Οταν πέρασε ο καιρός, πιέσαμε και εμείς από την πλευρά μας και τελικά η ΔΕΗ προϋπολόγισε το κόστος μεταφοράς των καλωδίων σε 260.000 ευρώ. Πρόκειται για τεράστιο ποσό για να μεταφερθεί το καλώδιο 200 μέτρα δεξιότερα», λέει η κ. Παναγή.

Στο έγγραφό της (27/11/09) η ΔΕΗ σημειώνει ότι εκτός των τεχνικών προβλημάτων για τη μεταφορά του καλωδίου απαιτούνται άδειες έγκρισης και εκτέλεσης του έργου, καθώς και «...έρευνα βυθού, καθορισμός γραμμών αιγιαλού και παραλίας από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου για τη θέση προαιγιαλώσεως των υποβρύχιων καλωδίων, άδεια απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τη Νομαρχία» κ.ο.κ. Απογοητευμένοι οι κάτοικοι της Χάλκης απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της ΔΕΗ εγγράφως (12/2/2010) υπενθυμίζοντας ότι το νέο εμπορικό λιμάνι είχε λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, ενώ ο δήμος αδυνατεί να πληρώσει αυτό το ποσό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
8-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: