Τρίτη, Αυγούστου 03, 2010

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ «ΑΣΠΙΣ» ΚΑΙ COMMERCIAL ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ...

Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΛΟΓΟ...ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΩΣ;;;

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την επίλυση του προβλήματος των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, με την ψήφιση του νόμου για τη σύσταση του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, μέσω του οποίου θα αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι των δύο εταιρειών.

Ο νόμος αποσυνδέει την ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχουν οι ασφαλισμένοι από τη διαδικασία ανεύρεσης αναδόχου, προβλέποντας την κάλυψή τους από το Εγγυητικό Κεφάλαιο σε ποσοστό 70%, μετά και την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων των δύο εταιρειών. Η επιλογή αυτή προκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, ικανοποιώντας το αίτημα των ασφαλισμένων, που διεκδικούσαν την καταβολή των αποζημιώσεών τους ανεξάρτητα από το εάν θα βρεθεί εταιρεία που θα αναλάβει τα «ορφανά συμβόλαια».

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο κατά πόσον αυτή η επιλογή θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον ασφαλιστικών εταιρειών για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής ενδιαφερόμενου αγοραστή. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά, πάντως, ότι η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει υπέρ της διαδικασίας ανεύρεσης αναδόχου, στον βαθμό που οι εταιρείες οι οποίες θα πληρώσουν ούτως ή άλλως μέρος των αποζημιώσεων μέσω της εισφοράς τους στο Εγγυητικό Κεφάλαιο θα επωφεληθούν και από την πρόσβασης σε ένα ευρύ πελατολόγιο που αριθμεί πάνω από 200.000 ασφαλισμένους.

Οι διερευνητικές επαφές για τη διαπίστωση τυχόν ενδιαφέροντος έχουν ήδη ξεκινήσει, με στόχο το θέμα να έχει αποσαφηνιστεί έως το τέλος φθινοπώρου, οπότε και η Τράπεζα της Ελλάδος, ως νέα εποπτική αρχή, θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού. Οι συζητήσεις προς το παρόν επικεντρώνονται στις μεγάλες εταιρείες που θεωρείται ότι διαθέτουν επάρκεια κεφαλαίων για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου, ενώ από το παιχνίδι δεν αποκλείονται και μικρότερες εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια.

Επιπλέον κίνητρο για την επιτυχία του εγχειρήματος πώλησης του χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η δυνατότητα που προβλέπεται στον νέο νόμο για την προσαρμογή των απαιτήσεων στο επίπεδο του καταβληθέντος κεφαλαίου, μέσα από την «περαιτέρω αναμόρφωση των παροχών, λαμβάνοντας υπόψη το άνοιγμα του χαρτοφυλακίου και την υπάρχουσα κατανομή των περιουσιακών στοιχείων κατά ασφαλιστική τοποθέτηση», που θα κάνει ο επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής.

Μέσα από την προσαρμογή αυτή θα επιδιωχθεί να μειωθεί το έλλειμμα που θα κληθεί να καλύψει το Εγγυητικό Κεφάλαιο, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων σε ποσοστό 70% του καταβληθέντος κεφαλαίου και ανεξάρτητα από τις αποδόσεις που ενσωματώνουν τα συγκεκριμένα συμβόλαια. Ως κίνητρο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει επίσης το τριετές πάγωμα των εξαγορών που προβλέπεται στον νόμο, αλλά και το δικαίωμα υπαναχώρησης από τα αιτήματα εξαγορών που είχαν υποβάλει ασφαλισμένοι λίγο πριν από το κλείσιμο των δύο εταιρειών.

Ευγενια Τζωρτζη

ΠΡΕΖΑ TV
3-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: