Σε αναζήτηση του «τέταρτου δρόμου» προς τον σοσιαλισμό (;) είναι ο Γ. Παπανδρέου, όπως είπε σε συνέντευξή του σε αμερικανική εφημερίδα, αφού ο «τρίτος δρόμος», αυτός του συμβιβασμού ανάμεσα στον σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό, με ακλόνητη την πίστη στην ικανότητα της αγοράς να αυτορυθμίζεται, απέτυχε.
Η προσπάθεια δεν είναι καινούρια. Την ξεκίνησε ο εμπνευστής του «τρίτου δρόμου» και γκουρού των Νέων Εργατικών Α. Γκίντενς το 2007 με το βιβλίο του «Μετά τον τρίτο δρόμο» («Πόλις») το οποίο περιείχε συμβουλές προς τον Γκ. Μπράουν για να κερδίσει τις εκλογές.
Οι Εργατικοί ηττήθηκαν, αλλά οι συστάσεις του Γκίντενς παραμένουν και κάποιες απ' αυτές θα παρουσιάσει ο Γ. Παπανδρέου το τριήμερο 3, 4, 5 Σεπτεμβρίου στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα με αφορμή τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ. Στις συζητήσεις που θα γίνουν το τριήμερο με συμμετοχή ελλήνων και ξένων διανοουμένων, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν στη δημόσια διοίκηση, στο πολιτικό σύστημα και στο κοινωνικό κράτος, προκειμένου να περιοριστούν οι σπατάλες, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του κράτους, να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να επιτευχθεί μια δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος.
Βεβαίως όλα αυτά καλείται να τα εφαρμόσει η κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης, με το μνημόνιο να θέτει αυστηρούς όρους, με τους πολίτες δυσαρεστημένους λόγω της σκληρής λιτότητας και εξαιρετικά δύσπιστους απέναντι στις πομπώδεις διακηρύξεις.
Πρώτος στόχος, η αναδιάρθρωση του κράτους πρόνοιας. Παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο πόρων η Ελλάδα ελάχιστα υπολείπεται των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών, η αποδοτικότητά τους κρίνεται απογοητευτική. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η κεντρική φιλοσοφία του κοινωνικού κράτους «λίγα σε πολλούς» έχει αγγίξει τα όριά της, και πρέπει να αντικατασταθεί από τη λογική «αρκετά σ' αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη».
Ηδη μελετάται από επιτροπές εμπειρογνωμόνων η αλλαγή στον τρόπο χορήγησης των επιδομάτων έτσι ώστε να απαλειφθούν οι σκαστές αδικίες και να ενισχυθούν τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Για παράδειγμα θεωρείται αδιανόητο να εισπράττουν επίδομα αλληλεγγύης πολίτες που είναι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών με πισίνες.
Περίπου ένα δισ. ευρώ διαθέτει το κράτος στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και υπάρχει η σκέψη αυτό να χορηγείται ποσόν με βάση το εισόδημα, χωρίς ωστόσο να μειωθεί το ύψος του. Με την έξοδο από τον κατάλογο όσων έχουν μεγάλα εισοδήματα, θα αυξηθεί το ποσό που θα παίρνουν οι πολύτεκνοι με οικονομικά προβλήματα.
Δεύτερος στόχος είναι η αποκατάσταση των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από τα μέτρα. Βεβαίως δεν μπορεί να γίνει λόγος για «κοινωνικό πακέτο», αφού δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση οι δυνατότητες, ενώ οι σιδερένιοι νόμοι του μνημονίου δεν επιτρέπουν γαλαντομίες. Το ποσό που θα διατεθεί για μια στοιχειώδη προστασία των χαμηλόμισθων δεν θα ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα χρήματα που είχαν προγραμματιστεί για τη δεύτερη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης.
Ετσι, αυτό που μένει είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η χώρα θα βγει από το τούνελ της κρίσης στο τέλος της τετραετίας. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης (σελ. 6) βεβαιώνει ότι το 2012 θα έχουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, προσθέτοντας πως, αν όλα πάνε καλά στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση θα αρχίσει να καλύπτει μέρος των απωλειών των εργαζομένων.
Φιλολαϊκές εξαγγελίες δεν πρόκειται να γίνουν ούτε στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ λίγες μέρες αργότερα. Επίδομα θέρμανσης δεν θα δοθεί, «εκτός αν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός», όπως είπε στην «Κ.Ε.» μέλος του οικονομικού επιτελείου. Ενδεχομένως να επεκταθεί και το 2011 το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, με εξαίρεση αυτό της ΔΕΗ. Δύσκολα θα υλοποιηθεί και η πρόταση για αύξηση του επιδόματος ανεργίας, αφού στο μνημόνιο προβλέπεται μείωση του συνολικού ποσού κατά 500 εκατ. ευρώ.
ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου