Τρίτη, Σεπτεμβρίου 07, 2010

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 20.000 ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ…ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΡΟΛΟΪ

Την ώρα που στο υπουργείο Παιδείας και στις κατά τόπους διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δίνεται κυριολεκτικά αγώνας για την κάλυψη των κενών θέσεων, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί υπολογίζουν τις φετινές κενές θέσεις εκπαιδευτικών σε 20.000-22.000 και ουσιαστικά προαναγγέλλουν ότι “δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το δημόσιο σχολείο”.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές καταγγέλλει την “αυταρχική” πρακτική του υπουργείου Παιδείας με την οποία μετακινούνται καθηγητές από τα γυμνάσια και τα λύκεια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να “καλυφθούν οι ανάγκες στα ολοήμερα σχολεία”, ενώ το μέλος του δ.σ. της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για “την προώθηση εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα ΙΕΚ”. Κι όλα αυτά, λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά που, όπως φαίνεται, θα έχει πολλά προβλήματα...

Μια νέα κατηγορία εκπαιδευτικών, αυτή των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου, οι οποίοι -όπως υποστηρίζουν πολλοί συνάδελφοί τους- θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με όσους έχουν προσληφθεί κανονικά αλλά την ανασφάλεια των ωρομίσθιων, αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα μέλη του δ.σ. των αδιόριστων εκπαιδευτικών υποστηρίζουν ότι “φέτος τα κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 20.000”, εξηγώντας ότι το υπουργείο υπολογίζει τα κενά με βάση τους 30 μαθητές ανά τάξη και όχι τους 25, που είναι το ανώτατο όριο που έχουν θέσει οι συνδικαλιστικοί τους φορείς.

“Με πρωτοφανή τρόπο και με τη διαδικασία του ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’ επιχειρείται στον νομό Αττικής η μετακίνηση εκατοντάδων καθηγητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο προερχόμενος από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και διορισμένος από την κυβέρνηση περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης σπεύδει να καλύψει τις ανάγκες στα ‘ολοήμερα δημοτικά’ σχολεία αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη καλυφθεί τα λειτουργικά κενά σε γυμνάσια και λύκεια”, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές.

Από την άλλη πλευρά, το μέλος του δ.σ. της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης με ανακοίνωσή του τονίζει ότι “η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της διά βίου μάθησης τινάζει στον αέρα το εργασιακό στάτους των μόνιμων εκπαιδευτικών, κυρίως όσων εργάζονται στη δευτεροβάθμια τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, προωθώντας την υποχρεωτική διάθεση των εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα ΙΕΚ. Οι εκπαιδευτικοί δηλαδή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα διατίθενται χωρίς τη δική τους θέληση σε έναν θεσμό όπου τον κύριο λόγο θα έχει η τοπική αυτοδιοίκηση”.
“Μέχρι το Σάββατο που θα συνεδριάσει η ΟΛΜΕ στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε μια πλήρη εικόνα των κενών που υπάρχουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε όλη τη χώρα” σημειώνει εκ μέρους της ΟΛΜΕ ο κ. Κοτσιφάκης.

Με κοντέινερ αντί για νέες σχολικές αίθουσες αντιμετωπίζονται τα προβλήματα σχολικής στέγης στον δήμο Χορτιάτη. Στο Γυμνάσιο Χορτιάτη, στο Λύκειο Φιλύρου και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου έχουν ήδη στηθεί τα κοντέινερ-σχολικές αίθουσες, σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γιάννη Γαρυφάλλου. Το πρόβλημα έλλειψης σχολικής στέγης στην περιοχή είναι τόσο έντονο, ώστε ενδέχεται φέτος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο αγιασμός των σχολείων στον Χορτιάτη να γίνει όχι τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου αλλά την επόμενη ημέρα. Εκτός όμως από την έλλειψη αιθουσών, φέτος παρατηρείται και υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κυρίως τη χειμερινή περίοδο, αφού ορισμένα σχολεία δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε το πετρέλαιο!
Με ελλείψεις και διαμαρτυρίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και στον δήμο Ωραιοκάστρου. Το δ.σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με τα δ.σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των υπόλοιπων σχολείων της περιοχής πραγματοποιούν σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της περιοχής.

“Δεν μπορούμε να βλέπουμε ένα νέο σχολικό κτίριο, που είναι σχεδόν έτοιμο από τον Μάιο, να μη λειτουργεί και τα παιδιά μας να φοιτούν στο υπόγειο και ισόγειο ενός κτιρίου που κατασκευάστηκε πριν από 78 χρόνια και έχει σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί και δεν παραδίδει το έργο. Κι όμως, όλοι οι αρμόδιοι μας διαβεβαίωναν ότι τον Σεπτέμβριο το νέο σχολείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει” λέει αγανακτισμένος ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου Γιώργος Χατζηγεωργίου.
Γονείς και μαθητές του Ωραιοκάστρου ζητούν την παράδοση των έξι νέων αιθουσών του 4ου Δημοτικού, την ανεύρεση δύο αιθουσών για τα τμήματα της πρώτης τάξης που μένουν μετέωρα, ώστε να λειτουργήσει ομαλά το 2ο Δημοτικό Παλαιοκάστρου, και την παράδοση των έξι νέων αιθουσών του 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου.

“Φέτος έχουμε λάβει 2 εκατομμύρια από τα 30-40 που έπρεπε να πάρουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Πετύχαμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε διπλοβάρδια μόνο 10%. Φοβάμαι ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί και πάλι, καθώς δεν μας έχουν δοθεί χρήματα για να εξοφλήσουμε τους εργολάβους”, εξηγεί ο αντινομάρχης Παιδείας Δ. Φωτόπουλος.
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη νομαρχία Θεσσαλονίκης προκειμένου να γίνει καλύτερη κατανομή των μαθητών που θα φοιτήσουν σε ειδικά σχολεία. Η νομαρχία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην κατασκευή δύο νέων ειδικών σχολείων στη Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη.
Ιδιαίτερα κρίσιμη όμως θα είναι και η σημερινή σύσκεψη, στην οποία θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αντιμετώπιση του θέματος της μετακίνησης των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου

ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: