Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 17, 2010

ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013…ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ!!!

Αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα ώς το τέλος και να μην επιτρέψει αποτυχία του προγράμματός της εμφανίζεται η τρόικα, διαμηνύοντας πλέον στους επενδυτές ότι αν χρειασθεί θα συνεχίσει να τη χρηματοδοτεί και μετά το 2013.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ενέκρινε τη δεύτερη δόση του δανείου την περασμένη Παρασκευή, όταν ορισμένα μέλη του έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας. Η απάντηση της ηγεσίας του ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρη, ότι δηλαδή αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να βρει κεφάλαια από τις αγορές για την εξυπηρέτηση του χρέους της- και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχει εφαρμόσει με συνέπεια το Μνημόνιο-, θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος στήριξης. Η επέκταση αυτή θα μπορεί να πάρει τη μορφή της συνέχισης της χρηματοδότησης, αλλά και της βελτίωσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους της (roll-over).

Εξίσου ξεκάθαρη, όμως, ήταν και η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, με την έννοια της διαγραφής ενός μέρους του.

Διαβεβαιώσεις
Τις διαβεβαιώσεις αυτές φέρεται να μετέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ για την Ελλάδα κ. Πολ Τόμσεν στους επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκε ο έλληνας υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη. Ο κ. Τόμσεν, όπως και οι κ. κ. Σ. Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κ. Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνόδευαν τον υπουργό στη μίνι αυτή περιοδεία του, ενώ από σήμερα θα βρίσκονται μαζί του στην Αθήνα. Μαζί με τα στελέχη της τρόικας που έχουν έρθει στην Αθήνα, από τη Δευτέρα θα προχωρήσουν στην ενδιάμεση αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου, ενόψει της χορήγησης της τρίτης δόσης του δανείου.

Με τις σχετικές δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι της τρόικας θέλησαν να στηρίξουν την Ελλάδα και να καθησυχάσουν τους επενδυτές, που παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στη χώρα και διατηρούν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού της, καθιστώντας απαγορευτική την επιστροφή της στις αγορές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου που ρωτήθηκε χθες σχετικώς, μετά τη συνάντησή του με τη γαλλίδα ομόλογό του κ. Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι «εφαρμόζουμε κατά γράμμα» ένα πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. «Μπορούμε να παραμείνουμε εκτός αγορών ώς το 2012. Ελπίζουμε, όμως, να επιστρέψουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2011, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν», είπε.

Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίσθηκε χθες κάπως πιο απαισιόδοξος από άλλες φορές σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για ανάπτυξη, εκφράζοντας απλώς την ελπίδα ότι η ύφεση δεν θα είναι μεγαλύτερη από 3-4% και προσθέτοντας ότι «προς το παρόν διατηρούμε την υπάρχουσα πρόβλεψη» (σ.σ.: για 4%). Μέχρι τώρα η κυβέρνηση εμφανιζόταν πιο σίγουρη ότι η ύφεση θα είναι κάτω από 4%. Κατά την παρουσίαση, εξάλλου, που έκανε στους επενδυτές στις τρεις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων 2,2 δισ. ευρώ και ότι η μαύρη οικονομία φτάνει το 25%. Ωστόσο υπογράμμισε ότι ακόμη και με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς θα υπάρξει ανάκαμψη το 2012.

ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2010

1 σχόλιο:

₪invaliΔilavni₪ είπε...

R.I.P trompaktiko-ksipnistere.. Συντομα δουμε πολλα.Δυο blogs ενας στοχος..μονο που τωρα γινατε ο δικος μου ΣΤΟΧΟΣ.

http://www.youtube.com/watch?v=2eJ_tr-tBTg