Κέρδισε την πρώτη μάχη των εντυπώσεων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς τα κενά- σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών- δεν ξεπέρασαν τις 2.500 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ η πλειονότητα των βιβλίων βρίσκεται ήδη στα σχολεία και δεν καταγράφηκε τμήμα με 30 μαθητές.
Η υπουργός Παιδείας, από τη Σιβιτανίδειο Σχολή όπου παρέστη στον χθεσινό αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, δήλωσε ότι τα 2.500 κενά είναι συγκριτικά λίγα και θα καλυφθούν τις επόμενες ημέρες. «Υπήρχαν προβλέψεις για 20.000 κενά, για μη λειτουργία των σχολείων. Δεν συμβαίνει τίποτα απ΄ όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να καλύψει νέα κενά που θα προκύψουν μέχρι τον Οκτώβριο, λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης περίπου 8.000
εκπαιδευτικών, της επιστροφής εκατοντάδων καθηγητών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και των απουσιών που θα δηλωθούν από εκπαιδευτικούς που θα παρουσιάσουν προβλήματα υγείας, κυήσεις, κ.λπ., να καλύψει περιπτώσεις κενών σε Ειδικά και Μουσικά Σχολεία, κ.ά. Για την κάλυψη αυτών των θέσεων υπάρχουν ακόμα περίπου 10.000 διαθέσιμες πιστώσεις αναπληρωτών, ενώ αν χρειαστεί θα εγκριθούν κι άλλες.
Στην Αττική, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο «περιφερειάρχης» εκπαίδευσης κ. Ιω. Κουμέντος, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν την πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους, σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής. Για παράδειγμα στον Γέρακα δεν θα λειτουργήσει για 15 μέρες το 3ο Δημοτικό Σχολείο λόγω κτιριακών προβλημάτων, ενώ στην Αρτέμιδα υπάρχουν πολλές αιτήσεις μετακίνησης εκπαιδευτικών.
Εξαίρεση στο ήπιο κλίμα που επικράτησε στην πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς υπήρξε στον Πειραιά όπου καθηγητές από την τοπική ΕΛΜΕ, η οποία αντιδρά στις νέες ρυθμίσεις για τους εκπαιδευτικούς, παρεμπόδισαν το τοπικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο να συνεδριάσει προκειμένου να κατανείμει στα σχολεία περίπου 800 καθηγητές που μετακινούνται σε δημοτικά. Το κλίμα οξύνθηκε το πρωί, αλλά το μεσημέρι οι καθηγητές αποχώρησαν. Ωστόσο η ΕΛΜΕ έχει καλέσει από σήμερα τους εκπαιδευτικούς της να απέχουν από τα μαθήματα στην περίπτωση που σε κάποιο τμήμα υπάρχουν περισσότεροι από 25 μαθητές.
Σε σχετικές της ανακοινώσεις μάλιστα, η ΕΛΜΕ Πειραιά εμφανίζεται να στήνει αντάρτικο κατά του υπουργείου Παιδείας, καθώς ζητά σε περιπτώσεις σχολείων με 26 μαθητές να δημιουργούνται 2 τμήματα των 13 μαθητών, στους 51 να γίνονται 3 τμήματα, στους 76 να γίνονται 4 κ.λπ. Επίσης ζητά να μην κοινοποιούν οι καθηγητές της σε σχολικούς συμβούλους σχέδια ρύθμισης ύλης και αντίγραφα θεμάτων τεστ, να μη ζητούν άδεια από τη διεύθυνση για να αποχωρήσουν, να μην αναπληρώνουν κενά που προκύπτουν από έλλειψη προσωπικού, κ.ά. Για το ζήτημα αυτό η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για ευθεία επίθεση κατά μαθητών και γονέων.
ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που έχουν σχέση με τις ελλείψεις σε σχολικά κτίρια και αίθουσες άρχισε η φετινή σχολική χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Μαθητές και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων άρχισαν κινητοποιήσεις από την ημέρα του αγιασμού, καθώς εκατοντάδες παιδιά, κυρίως στον Νομό Θεσσαλονίκης, είναι αναγκασμένα να παρακολουθούν μαθήματα σε ακατάλληλα σχολεία Στον Χορτιάτη, μέλη της Ενωσης Συλλόγων Γονέων ανάρτησαν στα 18 σχολικά συγκροτήματα της περιοχής καταγγελία για σοβαρές ελλείψεις υποδομών, αφού δεκάδες μαθητές είναι αναγκασμένοι να φιλοξενηθούν και φέτος σε πρώην καταστήματα που μετατράπηκαν σε σχολεία, καθώς και σε αίθουσες προκάτ. Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου μαθητές και γονείς απείχαν από τον αγιασμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ζήτημα της σχολικής στέγης.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλα σχολεία, κυρίως της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου η αύξηση του μαθητικού δυναμικού δεν συνοδεύτηκε από τις ανάλογες υποδομές.
ΠΡΕΖΑ TV
14-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου