Τρίτη, Σεπτεμβρίου 21, 2010

ΒΟΥΛΗ: ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΟΙ 300 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Αν πριν από μερικά χρόνια η αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης ήταν πάγιο αίτημα της μεγάλης πλειονότητας των εθνοπατέρων μας, η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα όχι μόνο αφήνει περιθώρια για ανάλογες διεκδικήσεις, αλλά εντάσσει τους 300 του Κοινοβουλίου στους αρκετά καλά αμειβόμενους αυτής της χώρας, παρά τις περικοπές που επιβλήθηκαν από το 2009.

Στις 5.490 ευρώ μικτά ανέρχεται η μηνιαία αποζημίωση έπειτα και από τη μείωση 5% που επέβαλε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, ενώ τα εισοδήματά τους φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και όχι αυτοτελώς, όπως ίσχυε έως πρόσφατα. Επιπροσθέτως, με την εφαρμογή του Μνημονίου καταργήθηκε το δώρο των Χριστουγέννων, του Πάσχα, αλλά και το επίδομα αδείας.

Ωστόσο, αυτά είναι μόνο ο βασικός μισθός. Αν προστεθούν και οι επιπλέον απολαβές, οι αποδοχές τους κυμαίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα:

Οι βουλευτές λαμβάνουν επιπλέον αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής. Το σχετικό ποσό μειώθηκε κατά 15% από 22/3/2010 και αντιστοιχεί σε 270 ευρώ για συμμετοχή σε κάθε επιτροπή. Για το ποσό αυτό, το μόνο που απαιτείται είναι η υπογραφή τους στο «παρουσιολόγιο», ασχέτως δηλαδή αν συμμετέχουν ή αποχωρούν αμέσως μετά. Οι «κακές γλώσσες» λένε μάλιστα ότι από τότε που εφαρμόστηκε το «κουτσούρεμα» στις αποζημιώσεις των επιτροπών, υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των συνεδριάσεων ώστε να αναπληρωθούν τα χαμένα.

Υπάρχουν όμως και άλλες παροχές, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο δηλωθέν εισόδημα, αφού καταβάλλονται από το Κοινοβούλιο, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό:

* Λαμβάνουν (παρά τη μείωση 20%) μηνιαίως 936 ευρώ ως επίδομα γραφείου.

* Ανάλογη μείωση έχει επιβληθεί και στο καταβληθέν επίδομα κίνησης, που κυμαίνεται από 364 ευρώ έως 607 ευρώ (ανάλογα με την απόσταση της εκλογικής περιφέρειας του βουλευτή από την Αθήνα).

* Δικαιούνται ακόμη ατέλεια στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες. Μέχρι το 2009, η ατέλεια αυτή για συγκεκριμένο αριθμό τηλεφωνικών μονάδων αντιστοιχούσε σε ετήσιο ποσό 13.500 ευρώ για κάθε βουλευτή. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το συγκεκριμένο ποσό μειώθηκε κατά 2.500, ήτοι 11.000 ευρώ.

* Ατέλεια έχουν και για τις μετακινήσεις τους με τον σιδηρόδρομο, τα υπεραστικά λεωφορεία ή τα πλοία των εσωτερικών γραμμών. Για τους βουλευτές της περιφέρειας διατίθενται ετησίως 104 κουπόνια μετακίνησής τους αεροπορικώς -μόνο όμως σε προορισμούς της εκλογικής τους περιφέρειας.

* Οι «επαρχιώτες» για τη στέγασή τους μπορούν να διαμένουν σε ξενοδοχείο ή να μισθώνουν οικία στην πρωτεύουσα και να λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ.

* Οσον αφορά τα αυτοκίνητα που παρέχονται στους βουλευτές, αυτό γίνεται μέσω σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης με εταιρεία leasing. Εχει πάντως ξεκινήσει προσπάθεια ώστε όταν λήξει η σύμβαση, όσοι βουλευτές επιθυμούν να παίρνουν υβριδικά 1.400 κ.ε. και να απαλλαγούν έτσι από τις ενεργοβόρες λιμουζίνες.

* Το Κοινοβούλιο μισθοδοτεί επίσης και έναν επιστημονικό συνεργάτη για κάθε βουλευτή, ο οποίος έχει εξάλλου το δικαίωμα να αποσπά τρεις συνεργάτες από το Δημόσιο, αλλά και έναν αστυνομικό για την προσωπική του φρουρά.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
21-9-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ενα πραγμα που δεν κατάλαβα ποτε είναι οι έκτακτες αμοιβές των βουλευτών για την συμμετοχή τους σε επιτροπές, δηλαδή ποια ειναι η δουλειά τους για να πρέπει να πληρώνονται έξτρα? γιατι πρέπει να πληρώνω εγω τα κινητά τους, τα εισιτήρια τους, τα αυτοκίνητά τους? και δεν συμμαζεύετε, πήρα εγω κανέναν πο το χέρι και τον παρακάλεσα να γίνει βουλευτής? σας παρακαλώ πολύ ...