Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2010

«ΑΛΜΥΡΗ» Η ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ…ΑΠΟ 400 ΕΩΣ 1.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΧΡΗΣΗ …

«Αλμυρή» πρόταση περαίωσης για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, με ελάχιστα ποσά φόρου από 400 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση που περαιώνεται κατεβάζει στο τραπέζι του διαλόγου το υπουργείο Οικονομικών.
Απαιτεί μάλιστα έως τις 12 Νοεμβρίου να καταβληθεί το ένα τέταρτο από το «κοστούμι» φορο-αμνηστίας που θα ράψει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Θέτει μάλιστα, σε μια περίοδο σχεδόν ανύπαρκτης ρευστότητας στην αγορά, αυστηρό χρονοδιάγραμμα πλήρους εξόφλησης μέσα σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών επιδέχονται αλλαγών, όπως προκύπτει από το κείμενο που εστάλη για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι έχουν προσκληθεί να υποβάλουν τις απόψεις τους σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, μόλις λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών προτάσεων το υπουργείο Οικονομικών έκανε ήδη την πρώτη αναδίπλωση: απάλειψε τη δυνατότητα υπαγωγής στην περαίωση και υποθέσεων έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ζήτημα που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από μερίδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, καθώς θεωρήθηκε ως... δικαίωση των καραμπινάτων φοροφυγάδων.

Στο κρίσιμο ζήτημα του καθορισμού του ορίου ακαθάριστων εσόδων πάνω από το οποίο οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα υπάγονται στην περαίωση ο πήχυς τέθηκε στα 20 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται περίπου 2.000
μεγάλες επιχειρήσεις. Ηξεις αφήξεις είναι άλλωστε η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα «πληρώστε και κάψτε τα βιβλία» που... καίει ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και θα κρίνει εν πολλοίς αν θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο περαίωσης. Ενώ στη σελίδα 2 του προσχεδίου που εστάλη στους φορείς αναφέρεται ότι «η εξόφληση του σημειώματος θα επιφέρει εκ του νόμου οριστική και αμετάκλητη επίλυση της διαφοράς και θα καταργεί τον έλεγχο, τη δίκη και τα τυχόν ληφθέντα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης», στη σελίδα 15 του ίδιου κειμένου αναφέρεται πως «σε περίπτωση που περιέλθουν σε γνώση του προϊσταμένου της ΔΟΥ νέα- συμπληρωματικά στοιχεία, εκδίδεται βάσει αυτών συμπληρωματικό φύλλο ελέγχου ή και πράξη και συμψηφίζεται ο βεβαιωθείς φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ», διατύπωση που αφήνει ανοιχτό παράθυρο για επανέλεγχο υποθέσεων που έχουν περαιωθεί. Η συγκεκριμένη φράση περιλαμβάνεται μέσα σε αγκύλες, ενδεικτικό ίσως ότι μπορεί να απαλειφθεί...

Την περαίωση θα «τρέξει» κυρίως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία θα εκδώσει και τα σχετικά ραβασάκια προσδιορίζοντας τον έξτρα φόρο για να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Στην περαίωση υπάγονται εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31.12.2009.

Εκκρεμείς υποθέσεις νοούνται εκείνες στις οποίες, μέχρι την κατάθεση του σχεδίου νόμου:
1. Δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος. 2. Εχει αρχίσει ο έλεγχος αλλά δεν έχει περαιωθεί.
3. Εχει εκδοθεί Φύλλο Ελέγχου ή Πράξη αποτελεσμάτων αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.
4. Εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί σε α΄ συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
5. Περαιωμένες υποθέσεις για τις οποίες μέχρι 31.8.2010 έχουν εκδοθεί συμπληρωματικά φύλλα ελέγχου ή έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιβολής προστίμου ΚΒΣ για συμπληρωματικά στοιχεία με βάση τα οποία δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος στις λοιπές φορολογίες.

Εξαιρούνται οι εισηγμένες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα που υπάγονταν σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με βάση το περιουσιολόγιο 2008, οι υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιουσίας, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μεταβίβασης ακινήτων και κληρονομιών- δωρεών- προικών- γονικών παροχών, υποθέσεις επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 20 εκατ. ευρώ ( η εξαίρεση αφορά μόνο τη συγκεκριμένη και τις επόμενες, αλλά όχι και τις προηγούμενες χρήσεις), υποθέσεις με κατασχεμένα βιβλία, για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι 31 Αυγούστου 2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις, καθώς και οι επόμενες αυτής, υποθέσεις φυσικών προσώπων με εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχουν τηρηθεί βιβλία και μόνο όσον αφορά τα εισοδήματα αυτά. Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται ακόμα οι υποθέσεις που αφορούν επιχειρήσεις για τον έλεγχο των οποίων έχουν συγκροτηθεί Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου, καθώς και οι ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί πράξεις επιβολής προστίμων ΚΒΣ, για έκδοση πλαστών, εικονικών ή νοθευμένων στοιχείων.

Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με τις προθέσεις του υπουργείου για τον χειρισμό υποθέσεων φορολογουμένων που έχουν κάνει αυτοπεραίωση. Ρωτά τους εμπλεκόμενους φορείς αν θεωρούν ότι στην περαίωση θα πρέπει να περιληφθούν και όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση, όπως άλλωστε ζητά εισηγήσεις σχεδόν για το σύνολο των προτάσεων που διατυπώνει, αναδεικνύοντας το στοιχείο της ρευστότητας της ρύθμισης.

ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: