Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2010

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ, ΚΑΘΩΣ Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΖΟΓΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ…ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ...

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΤΖΟΓΟΥ...ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΤΖΟΓΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΥΧΑΙΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ...
ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΣ...
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.

«Ατελέσφορη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την καθολική απαγόρευση της διενέργειας τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών από το 2002, στο πλαίσιο ημερίδας για το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τους κανόνες λειτουργίας για τον ηλεκτρονικό τζόγο και τα «φρουτάκια». Ο υπουργός ανέφερε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι αναγκαίο διότι η χώρα μας πληρώνει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ τον μήνα μετά την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απαγόρευση του 2002 και πρόσθεσε ότι ο παράνομος τζόγος φτάνει στα 4 δισ. ευρώ και επομένως υπάρχει απώλεια φορολογητέας ύλης για το Δημόσιο. Για το σοβαρό ζήτημα του κοινωνικού κόστους που θα προκαλέσει η εξάπλωση των ηλεκτρονικών κουλοχέρηδων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανεργία, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η αποτελεσματική ρύθμιση έχει στόχο «να αποφεύγονται φαινόμενα εθισμού από ανηλίκους και ευάλωτους πολίτες».

Η κυβέρνηση προσδοκά- μόνο για το 2011- έσοδα 700 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση αδειών για τυχερά και τεχνικά παίγνια και κάλεσε σε διαβούλευση τους βασικούς φορείς του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χθες παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που άνοιξε με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο του πλαισίου νομοθετικής πρωτοβουλίας «Ρύθμιση της Αγοράς Παιγνίων». Πολίτες και φορείς συνεισέφεραν 1.513 σχόλια σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Τη χθεσινή εκδήλωση χαιρέτισε μετά τον κ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος, ο οποίος υποστήριξε ότι το στοίχημα «έχει περισσότερα κοινά με την ψυχαγωγία» και ότι γύρω από αυτό και τη βιομηχανία που το στηρίζει έχουν «αναπτυχθεί δημιουργικές δράσεις τις οποίες ποτέ δεν φανταστήκαμε». Ο υπουργός αναφέρθηκε σε «πόλεις που πριν από 10 χρόνια ήταν κέντρα διαφθοράς και πορνείας» και πλέον «έχουν μετατραπεί σε κέντρα ψυχαγωγίας για όλες τις τάξεις, για όλα τα εισοδήματα, για όλες τις ηλικίες». Εφερε ως παράδειγμα το Λας Βέγκας για το οποίο είπε ότι «ανήκει στους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς για παιδιά» και «δεν είναι αυτό που ήταν». Ο κ. Γερουλάνος μίλησε περισσότερο από τη σκοπιά του τουρισμού, για τον οποίο είναι υπεύθυνος ως υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού. «Ηδη η Ελλάδα γίνεται τουριστικός προορισμός για ανθρώπους που θέλουν να επισκεφθούν τα καζίνα μας και γύρω από αυτές τις μονάδες μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις ικανές να στηρίξουν ολόκληρες βιομηχανίες» σημείωσε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης που παρουσίασε τα βασικά σημεία τού υπό συζήτηση πλαισίου. «Είναι ανάγκη να ρυθμίσουμε τα κίνητρα παικτών και επιχειρήσεων» ανέφερε, προσθέτοντας ότι « πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο η αγορά θα αναφέρεται σε κάποιου είδους πειθαρχία». Παρ΄ ότι το ακροατήριο αδημονούσε να μάθει ποια θα είναι τα συγκεκριμένα ποσά για τις άδειες και πώς το κράτος θα φορολογεί τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα εισέλθουν στη νέα αγορά ο κ. Χριστοδουλάκης επέμεινε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή κοινή ανακοίνωση των εννέα καζίνων που λειτουργούν στη χώρα μας σε σχέση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο: «Η αόριστη και αποσπασματική προσέγγιση του υπουργείου Οικονομικών, όπως αποτυπώθηκε στο προτεινόμενο πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την οικονομία και την κοινωνία» . Οι εκπρόσωποι των καζίνων αντιδρούν όπως είναι γνωστό στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο και αναφέρουν ότι ο κλάδος απασχολεί «περισσότερους από 5.500 εργαζομένους και με πάνω από 400 εκατ. ευρώ μέση ετήσια εισφορά στα δημόσια έσοδα, που αντιστοιχεί στο 61% των ακαθάριστων εσόδων τους», υποστηρίζοντας ότι συνεισφέρουν «περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο ή επιχείρηση στα δημόσια έσοδα».

Ως προς τα αποτελέσματα της διαβούλευσης στο Διαδίκτυο, πολλοί συμμετέχοντες ζήτησαν να νομιμοποιηθούν μόνο τα τεχνικά/ ψυχαγωγικά παίγνια και όχι ο ηλεκτρονικός τζόγος και τα «φρουτάκια», ενώ άλλοι εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο δημιουργίας μονοπωλίων. Στη χθεσινή εκδήλωση μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χ. Σταματόπουλος και εκπρόσωποι ενώσεων του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέλη της Ομοσπονδίας Επιχειρησιακών Σωματείων Ιδιωτικών Καζίνων οργάνωσαν συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο που φιλοξένησε τη χθεσινή εκδήλωση, διαμαρτυρόμενοι για τη μη πρόσκλησή τους σε αυτή. Οι υπάλληλοι των καζίνων εκφράζουν την αγωνία τους για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο τους και αντιτίθενται στην πρόθεση της κυβέρνησης «να νομιμοποιήσει τον συνοικιακό τζόγο».

Η έναρξη της εκδήλωσης καθυστέρησε κατά 45 λεπτά, καθώς ο υπουργός Οικονομικών αντιμετώπισε «δυσκολία πρόσβασης», όπως ανάφερε, λόγω των συγκεντρώσεων των ιδιοκτητών φορτηγών στην πλατεία Συντάγματος και των εργαζομένων στα καζίνα μπροστά από το ξενοδοχείο όπου έγινε η εκδήλωση.

ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

με τον Χρυσανθακοπουλο στη Βουλη και το ΛΑΟΣ στην κυβερνηση τί περιμενατε?
ακομα και στο κυλικειο της Βουλης ειναι ικανοι να στησουν φτουτακια :ρ