Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 06, 2010

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 5 ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕ ΕΝΑ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΙΛΟ ΖΑΡΑΤΣΙΝ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ

Σοκ προκαλούν στη γερμανική πολιτική σκηνή τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία ένας στους πέντε ψηφοφόρους θα υποστήριζε ένα κόμμα του «ρατσιστή της Bundesbank» Τίλο Ζαράτσιν. Εν μέσω της δημόσιας διαμάχης που έχει ξεσπάσει στη χώρα γύρω από το αμφιλεγόμενο βιβλίο του αξιωματούχου της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, με τίτλο «Η Γερμανία καταργεί τον εαυτό της», και ενώ ο Ζαράτσιν μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της κυριακάτικης «Bild» δείχνει πως το 18% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο να στηρίξει ένα υποθετικό κόμμα υπό το πρώην μέλος των Σοσιαλδημοκρατών.

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Ζαράτσιν είναι ιδιαίτερα «αγαπητός» στους κόλπους των ψηφοφόρων του κόμματος της Αριστεράς, καθώς το 29% εξ αυτών δηλώνει πως τον βλέπει «θετικά»!

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η απήχηση που φαίνεται να έχει ο Ζαράτσιν, ο οποίος υπενθυμίζεται πως παρουσιάζει λίγο πολύ τις μουσουλμανικές οικογένειες ως «εκτροφεία δημοσιονομικών παρασίτων», οφείλεται στο γεγονός πως το μέλος του Δ.Σ. της Bundesbank «λέει δημόσια όσα αρκετοί σκέφτονται ενδόμυχα».

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί αναλυτές τονίζουν πως το υψηλό ποσοστό δεν οφείλεται στην ταύτιση των ψηφοφόρων με τις θέσεις του Ζαράτσιν, αλλά στην απογοήτευσή τους από τα κόμματα εξουσίας.

Οπως επισημαίνουν, η δημοσκόπηση αποκαλύπτει τη γενικότερη «δίψα» των ψηφοφόρων για μια «εναλλακτική οδό», αφού εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν πολλά άλλα πιθανά κόμματα «διαμαρτυρίας». Ετσι ένα υποθετικό κόμμα υπό τον Φρίντριχ Μερτς -πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του CDU- θα συγκέντρωνε 20%, ενώ ένα κόμμα υπό τον Γιοακίμ Γκάουκ -ηττηθέντα υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία της χώρας- θα λάμβανε ένα 25% των ψήφων!
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν λάβει αποστάσεις από τα λεγόμενα του Ζαράτσιν (του οποίου έχει δρομολογηθεί η αποπομπή από το Δ.Σ. της τράπεζας), η έντονη συζήτηση γύρω από το ζήτημα φαίνεται πως οδηγεί πολλούς στην αποδοχή της ανάγκης διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου για τα ζητήματα της μετανάστευσης.

Αντιμέτωπη με την αναπάντεχη απήχηση του Ζαράτσιν, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσπάθησε σε συνέντευξή της να κρατήσει τις ισορροπίες, εκφράζοντας από τη μία πλευρά την κάθετη αντίθεσή της με τη ρατσιστική του προσέγγιση, τονίζοντας ωστόσο, από την άλλη, πως θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ενσωμάτωσης των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία, καθώς «η βίαιη συμπεριφορά ενός μέρους της μουσουλμανικής νεολαίας αποτελεί μια πραγματικότητα».

Οσο για τον ίδιο τον Ζαράτσιν, η Μέρκελ ζήτησε και αυτή -μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.- την απομάκρυνσή του από την τράπεζα και πλέον το μέλλον του αξιωματούχου βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της χώρας Κρίστιαν Βουλφ. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Ζαράτσιν προειδοποίησε πως σε περίπτωση που απομακρυνθεί από το Δ.Σ. της τράπεζας θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
6-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: