Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 10, 2010

550 ΕΚΑΤ. € ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ…ΕΛΛΑΔΑΡΑΑΑΑ

Στα ύψη έχουν φτάσει οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία, καθώς ανέρχονται σε 550 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που, σε συνδυασμό με τη μείωση του τζίρου τους, θα οδηγήσει πολλά από αυτά σε κλείσιμο, προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο σύλλογος καταγγέλλει σε χθεσινή του ανακοίνωση πως η τιμολόγηση των φαρμάκων έγινε με πρόχειρο και βεβιασμένο τρόπο, ώστε παρά την ύπαρξη δελτίου τιμών,οι φαρμακοποιοί, μία εβδομάδα μετά την επίσημη ανακοίνωσή του, δεν γνωρίζουν με τι τιμές κοστολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, ένα πλήθος ενστάσεων οδηγούν στην έκδοση και νέου δελτίου τιμών προσεχώς!

«Η ακαταστασία αυτή έφερε σε ανησυχητικό βαθμό ελλείψεις φαρμάκων και ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων. Αναφορικά με τα λεγόμενα "νοσοκομειακά φάρμακα", των οποίων διαφημίστηκε η διάθεση και από τα φαρμακεία, επίσης δεν διευκρινίζεται ο τρόπος που θα δίδονται, και έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών συνεχίζεται.

Στο μεταξύ, έπειτα από 8 μήνες, τα φαρμακεία παραμένουν ανεξόφλητα όσον αφορά τους λογαριασμούς που τους οφείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία (εκτός ΟΓΑ και ΙΚΑ). Το ύψος των οφειλών ανέρχεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, σήμερα περισσότερα από 200 φάρμακα είναι σε μόνιμη έλλειψη. Ανάμεσα σε αυτά είναι ογκολογικά φάρμακα και σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών, γαστρεντερολογικών και νευρολογικών προβλημάτων, όπως π.χ. τα Madopar (Πάρκινσον), Kepra (επιληψία), Lipitor (χοληστερόλη), Plavix (καρδιαγγειακά), Exelon (Αλτσχάιμερ), Reminyl (Αλτσχάιμερ), Faslodex (μεταστατικός καρκίνος μαστού).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, αιτίες του προβλήματος είναι τόσο η αντιφατική τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης όσο και ο μη έλεγχος των παράλληλων εξαγωγών, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή λήψη μέτρων για την επάρκεια φαρμάκων.

Εντονες υπήρξαν και οι αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας για τις «τεράστιες μειώσεις των τιμών πολλών παλαιών φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας. Η σημαντική μείωση των τιμών πολλών παλαιών και αξιόπιστων φαρμάκων θα οδηγήσει στη ραγδαία υποκατάστασή τους από νεότερα, εισαγόμενα και κατά κανόνα ακριβότερα, φάρμακα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει συνθήκες "ασφυξίας" για τις εγχώριες παραγωγικές μονάδες, επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητά τους και αποτελεί ευθεία απειλή για τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας», είχε επισημάνει πρόσφατα η ένωση.

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: