Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 03, 2010

5.700 ΘΆΝΑΤΟΙ ΚΆΘΕ ΧΡΌΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΑΠΌ ΈΛΛΕΙΨΗ ΘΈΡΜΑΝΣΗΣ

ΜΙΑ ΑΠΟ τις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη θνησιμότητα τον χειμώνα είναι η Ελλάδα, όπως έχει δείξει παλαιότερη έρευνα. Κύρια αιτία είναι ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να μονώσουν και να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους.

Η μελέτη- είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Εpidemiology and Community Ηealth»- είχε δείξει πως 5.700 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το κρύο. Από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο η θνησιμότητα αυξάνεται κατά 28% στην Πορτογαλία, κατά 21% στην Ισπανία και στην Ιρλανδία και κατά 18% στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με τον ηπιότερο χειμώνα.

Η ίδια έρευνα είχε δείξει πως μόλις το 12% των ελληνικών σπιτιών έχουν μονωμένους τοίχους, ενώ μόνωση στην οροφή έχει το 16% και μόνωση στα πατώματα το 6%. Μικρό ποσοστό σπιτιών, σύμφωνα με την έρευνα, είχαν διπλά τζάμια στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, μόλις το 8%.

Αντιστοίχως, στη Φινλανδία και στη Σουηδία δεν υπάρχει σπίτι χωρίς μόνωση σε όλα τα επίπεδα. Σε χειρότερη κατάσταση από τους Ελληνες στον τομέα αυτό ήταν μόνον οι Πορτογάλοι.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως περίπου 3 στα 10 ελληνικά σπίτια παρουσίαζαν ένδεια καυσίμων. Δηλαδή δεν θερμαίνονται σωστά διότι το κόστος της θέρμανσης είναι δυσανάλογο σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα των ενοίκων τους.

ΠΡΕΖΑ TV
3-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: