Σάββατο, Σεπτεμβρίου 04, 2010

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ:ΜΕ «ΊΔΙΑ ΈΣΟΔΑ» ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΊΕΣ ΕΦΗΜΕΡΊΕΣ

Τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις που θα έχουν «ίδια έσοδα», ώστε να πληρώνουν πρόσθετες και αναγκαίες, για την ασφάλεια των ασθενών, εφημερίες οδηγεί η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που έστειλε στα δημόσια νοσοκομεία ενόψει της ολοήμερης λειτουργίας που - τυπικά, αν και δεν υπάρχει ολοκληρωμένο οργανόγραμμα - άρχισε να εφαρμόζεται απ' την 1.9.2010.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 3868/2010 για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και την αμοιβή των εφημεριών με επίδομα εφημέρευσης και όχι ως υπερωρίας. Μάλιστα, είχαν προηγηθεί - όπως στην Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης - κάποιες προσπάθειες για «να τα βολέψουν» με τα εγκεκριμένα κονδύλια με τη μετατροπή των ενεργών εφημεριών - δηλαδή αυτών που ο γιατρός είναι παρών στο νοσοκομείο και είναι οι πιο ακριβές - σε εφημερίες ετοιμότητας - ο γιατρός είναι σε επαγρύπνηση εκτός νοσοκομείου - ή μεικτές, που και οι δυο είναι φτηνότερες.

Με την έκδοση αυτής της εγκυκλίου το υπουργείο Υγείας, αφού επαναλαμβάνει τις βασικές ρυθμίσεις του νόμου για τις εφημερίες στο πλαίσιο της ολοήμερης πια λειτουργίας των νοσοκομείων, παραγγέλνει να καλυφθούν οι πέραν των προβλεπόμενων απ' το νόμο εφημερίες με έσοδα του νοσοκομείου ή με έσοδα της υγειονομικής περιφέρειας.

Και όλα αυτά, την ώρα που άρχισαν να είναι, ήδη, εμφανή τα συμπτώματα των εφημεριών στα νοσοκομεία. Το Κρατικό της Νίκαιας ήδη γονάτισε, ενώ στο Αττικόν οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας για την πληρωμή και χωρίς περικοπές των δεδουλευμένων εφημεριών Μάρτη, Απρίλη, Μάη και Ιούνη.

ΠΡΕΖΑ TV
4-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: