Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 10, 2010

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: ΜΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ... ΠΑΓΩΣΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ….ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ…

Δεκάδες χειρουργεία έχουν αναβληθεί στο αντικαρκινικό νοσοκομείο επειδή δεν διαθέτει υποστηρικτική γεννήτρια. Το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί άμεσα, αφού περιμένουν ανταλλακτικό από τη Σουηδία.Δεκάδες χειρουργεία έχουν αναβληθεί το τελευταίο δωδεκαήμερο στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο, επειδή το νοσοκομείο δεν διαθέτει υποστηρικτική γεννήτρια που να λειτουργεί. Οι δύο γεννήτριες που υπάρχουν έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω μηχανικής βλάβης. Περισσότερα από 160 προγραμματισμένα χειρουργεία μέχρι στιγμής έχουν μετατεθεί χρονικά, ενώ το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί άμεσα, διότι τα ανταλλακτικά αναμένονται από τη... Σουηδία.
Από τις δύο εφεδρικές γεννήτριες που διαθέτει το νοσοκομείο, οι οποίες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος τίθενται αυτόματα σε λειτουργία, η πρώτη βρίσκεται σε αναγκαστική αργία λόγω βλάβης εδώ και ένα χρόνο. Από την περασμένη Δευτέρα, όμως, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης και η δεύτερη γεννήτρια, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει όλο το πρόγραμμα των χειρουργικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση και οι τεχνικές υπηρεσίες από την περασμένη Δευτέρα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη, αλλά μάταια, καθώς ανταλλακτικά υπάρχουν μόνο στη Σουηδία.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουν αναβληθεί περίπου 160 χειρουργεία καρκινοπαθών που έρχονται στο Θεαγένειο από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Η ταλαιπωρία, σωματική και οικονομική, για τους δεκάδες σοβαρά ασθενείς και τις οικογένειές τους είναι τεράστια. Μπορεί ο πρωθυπουργός να άλλαξε την ηγεσία στο υπουργείο Υγείας, αλλά οι γεννήτριες στο Θεαγένειο δεν φαίνεται να πείθονται ούτε να τρομάζουν από τον ανασχηματισμό. Το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας που παρακολουθεί και φροντίζει το 70% των καρκινοπαθών σχεδόν της μισής χώρας, το οποίο διενεργεί περίπου 4.500-5.000 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως, εδώ και δέκα ημέρες έχει υποχρεωθεί να θέσει τα χειρουργικά του τμήματα εκτός λειτουργίας λόγω κάποιων ανταλλακτικών που αναμένονται από την Σουηδία. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ” έχουν αναβληθεί περίπου 40 επεμβάσεις πεπτικού συστήματος, 20 ουρολογικού, 25 γενικών γυναικολογικών περιστατικών, 40 μαστού, 10 θώρακος και 20 ωτολαρυγγολογικών περιστατικών. “Τα χειρουργεία είναι η σημαντικότερη κύρια θεραπευτική μέθοδος των καρκίνων. Όταν ένα χειρουργείο αναβάλλεται, αυξάνεται η πιθανότητα των μεταστάσεων. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο για τους ασθενείς”, τονίζει στη “Μ” στέλεχος του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου.

Του Φίλιππου Δεργιαδέ

ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: