Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

«ΛΑΚΩΝΙΚΗ» Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ…ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΠΕΡΑ Ο ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;;;

Με μια λακωνική επιστολή, που θα αποστείλει πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ο Κ. Καραμανλής θα ξεπεράσει τον σκόπελο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που διερευνά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Εκμεταλλευόμενος, παρά την ενόχλησή του, την «αβρότητα» που επέδειξε η κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας τον να επιλέξει τον «προσφορότερο» για τον ίδιο τρόπο, ο τέως πρωθυπουργός ούτε θα παραστεί, ούτε βεβαίως θα αποδεχτεί να τον επισκεφτούν στο σπίτι ή το γραφείο του, προκειμένου να του υποβάλουν ερωτήματα.

Χθες, και αφού του παραδόθηκε η πρόσκληση, δέχτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις επί του περιεχομένου της επιστολής που θα αποστείλει.

Επιλέγει μία απάντηση ad hoc

Οι πληροφορίες πάντως φέρουν τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό να έχει τον τελικό λόγο ως προς το περιεχόμενο και τη σύνταξη του κειμένου, που σε κάθε περίπτωση θα είναι ολιγοσέλιδο.

Συνεργάτες του μάλιστα τόνιζαν ότι η τοποθέτησή του αυτή θα είναι ad hoc και μόνο επί του συγκεκριμένου θέματος, διαψεύδοντας ορισμένες πληροφορίες που έφεραν τον τέως πρωθυπουργό να κάνει την αναμενόμενη τοποθέτησή του εφ' όλης της ύλης.

Ως προς το περιεχόμενο της επιστολής, θα επαναλαμβάνει όσα είχε πει για το θέμα του Βατοπεδίου, τόσο τον Δεκέμβριο του 2008, όσο και κατά την προεκλογική περίοδο του 2009. Εν πολλοίς δηλαδή ότι οι ανταλλαγές με το Βατοπέδι ήταν πολιτική απόφαση, θέση την οποία έχει υιοθετήσει και η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ.

Υπενθυμίζεται για την ιστορία ότι στις 16 Δεκεμβρίου του 2008, μιλώντας στην Κ.Ο. της Ν.Δ., ο Κ. Καραμανλής είχε πει επί λέξει «οφείλω να πω ότι υποτίμησα κι εγώ το θέμα. Δεν είχα πλήρη εικόνα όταν κλήθηκα για πρώτη φορά να τοποθετηθώ. Το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανέναν άλλον. Δικό μου ήταν. Αναγνωρίζω ότι οφείλαμε να έχουμε ισχυρότερα αντανακλαστικά. Να ήμασταν περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις».

Απομένει να διαπιστωθεί αν η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή θα ικανοποιηθεί από το περιεχόμενο της επιστολής -παρεμπιπτόντως οι περί τον τέως πρωθυπουργό σημειώνουν ότι υπόμνημα υποβάλλουν μόνο οι κατηγορούμενοι- ώστε να μην προχωρήσει σε νέα κλήση του Κ. Καραμανλή.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν θα κληθεί να καταθέσει, ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, τον οποίο έχει προτείνει ως μάρτυρα υπεράσπισης ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης. Οπως δεν θα κληθεί και ο νυν υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος.

Καλούν Λιάπη- Γερουλάνο

Η επιτροπή επέλεξε να κληθούν μόνο οι άλλοι δύο διάδοχοί του στο υπουργείο, δηλαδή ο Μιχ. Λιάπης, καθώς και ο νυν υπουργός Π. Γερουλάνος προκειμένου να αιτιολογήσουν γιατί δεν ήραν την απόφασή του για τον αποχαρακτηρισμό αρχαιολογικού χώρου στο δάσος της Ουρανούπολης.

Σήμερα στην επιτροπή θα καταθέσει εκ μέρους του επιχειρηματία Θ. Πάπιστα, ο συνήγορός του, ενώ ελεγκτής της Τράπεζας της Ελλάδας θα αναλύσει το περιεχόμενο και νέας έκθεσης που απεστάλη χθες στη Βουλή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και σε αυτή την έκθεση δεν υπάρχουν διαπιστώσεις για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος.

Την ερχόμενη Τρίτη καλούνται και πάλι οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος. Και στη συνέχεια θα κλητευτούν και πάλι οι εγκαλούμενοι πρώην υπουργοί Ε. Μπασιάκος, Α. Κοντός, Π. Δούκας, Γ. Βουλγαράκης και Θ. Ρουσόπουλος.

Ο τελευταίος έγινε γνωστό ότι θα καταθέσει αυτή τη φορά διά υπομνήματος.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Δ. Τσιρώνη, υπάρχει πρόθεση να αιτηθούν παράταση των εργασιών έως περίπου τις 20 Οκτωβρίου. Κι αυτό προκειμένου να γίνει εκτίμηση, ακόμη κι από ιδιωτικές εταιρείες, αναλόγως του είδους του ακινήτου της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο από τις ανταλλαγές. *

! «Η προανακριτική δεν είναι ειδικό δικαστήριο. Οσοι μπορούν να βοηθήσουν κλητεύονται, γιατί αλλιώς θα δημιουργηθεί η εντύπωση της συγκάλυψης», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αναφερόμενος στην κλήτευση του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για την υπόθεση του Βατοπεδίου. «Από το να συγκαλύπτουμε είναι καλύτερο να υπάρχει κοινοβουλευτική τάξη και νομιμότητα μέσα από τις επιτροπές της Βουλής». Ερωτηθείς για τον Κ. Σημίτη σε σχέση με το σκάνδαλο Ζίμενς που διερευνάται από την εξεταστική επιτροπή, είπε ότι «δεν κάνουμε συμψηφισμούς».

Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: