Σάββατο, Σεπτεμβρίου 04, 2010

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΦΙΚΕΣ ΕΛΕΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ...

Την επίσπευση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών από το 24% που είναι σήμερα στο 20% εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και να ανακόψει το κύμα φυγής εταιρειών σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων θα μειώνεται από 24% που ανέρχεται για τη χρήση του 2010, στο 20% το 2014. Κάθε χρόνο ο φορολογικός συντελεστής θα μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Στις σκέψεις των ιθυνόντων του οικονομικού επιτελείου είναι η επίσπευση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή κατά 1 ή 2 χρόνια, δηλαδή ο συντελεστής 20% να εφαρμοσθεί το 2012 ή 2013, υπό την αίρεση ότι θα το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Βέβαιο είναι όμως ότι αλλαγές θα γίνουν στα διανεμόμενα κέρδη με στόχο την ελάφρυνση των θυγατρικών πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 40%.

Στο μεταξύ, η «μαύρη» τρύπα των 800 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναγκάζει τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να αναλάβει δράση με στόχο να εισπραχθούν οι παρακρατούμενοι φόροι. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το προσεχές διάστημα θα συσταθεί ειδική ομάδα κρούσης 200 ελεγκτών για την είσπραξη του ΦΠΑ από 65.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ και κατ’ επέκταση δεν έχουν πληρώσει τους αναλογούντες φόρους, δίνοντάς τους ταυτόχρονα την ευκαιρία να ενταχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζει πλέον τα προβλήματα των επιχειρήσεων και θα τους παρέχει τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον ΦΠΑ σε πολλές δόσεις, πιθανόν σε 12.

Η νέα ομάδα κρούσης θα είναι υπό τις εντολές του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη και θα χωριστούν σε ομάδες οι οποίες κάθε εβδομάδα θα αναλαμβάνουν τον έλεγχο συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, θα προσέρχονται στις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ή έχουν υποβάλει ανακριβή, ή δεν έχουν πληρώσει τον φόρο, οι οποίες έχουν ήδη καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, για να διενεργήσουν προσωρινό έλεγχο.

Αμέσως θα γνωστοποιούν στον υπόχρεο επιχειρηματία το ύψος της οφειλής του και θα τον καλούν να καταβάλει μέρος αυτής, ενώ το υπόλοιπο θα έχει τη δυνατότητα να το εξοφλήσει σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα εάν μία επιχείρηση οφείλει το ποσό των 100.000 ευρώ, θα πρέπει να προκαταβάλει τις 10.000 και το υπόλοιπο ποσό σε δόσεις. Στην περίπτωση που ο υπόχρεος δεν συμμορφωθεί, τότε θα δίδεται εντολή για την άμεση διενέργεια τακτικού ελέγχου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζει ότι με την κίνηση αυτή θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα τα οποία στο οκτάμηνο παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση.

Στο μεταξύ, η πορεία του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που βλέπει πλέον ότι δύσκολα θα πιάσει τα έσοδα που αρχικά είχε προϋπολογίσει. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο συναντήθηκε με τις εταιρείες καπνικών καθώς και με τους περιπτεριούχους προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για όλους. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες καπνικών μείωσαν τις τιμές των ακριβών τσιγάρων από τα 3,80 ευρώ στα τρία ευρώ. Οι αλλαγές που θα αποφασισθούν θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή.

Του Προκοπη Xατζηνικολαου

ΠΡΕΖΑ TV
4-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: