Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 29, 2010

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Τη βελτίωση της προσπελασιμότητας αρχαιολογικών και μνημειακών χώρων έχουν ως στόχο δύο σεμινάρια, που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Τα σεμινάρια εντάσσονται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΣ» που υλοποιείται από την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ. Το πρώτο, με τίτλο «Κατάλληλη συμπεριφορά των εργαζομένων σε Μνημεία» θα πραγματοποιηθεί αύριο, και το δεύτερο, με τίτλο «Κατάλληλος χειρισμός των ανθρώπων με αναπηρία στην περιοχή του Μνημείου», την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Συστημάτων Μεταφοράς, καθηγητή Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Αριστοτέλη Νανιόπουλο, η προσπελασιμότητα των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από τα «Εμποδιζόμενα Άτομα» (Άτομα με Αναπηρίες, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες γυναίκες κλπ) που υπολογίζεται ότι αποτελούν περισσότερο από 50% του πληθυσμού, αποτελεί κοινωνική υποχρέωση, οικονομική και πολιτική ανάγκη. Η αντιμετώπιση του ζητήματος της προσπελασιμότητας μνημειακών χώρων ήταν μέχρι τώρα καθαρά αποσπασματική, παρότι η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς της χώρας μας είναι ιδιαίτερα σημαντική και από οικονομική πλευρά, δεδομένου ότι η αγορά του «προσβάσιμου» τουρισμού είναι συνεχώς αναπτυσσόμενη.

Το έργο «ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΣ» χρηματοδοτείται κατά 50% από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και κατά 50% από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.


ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: