Τρίτη, Σεπτεμβρίου 21, 2010

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ...ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΑΣ...

Προ των πυλών βρίσκεται η έκδοση ευρωομολόγου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο τον τερματισμό της δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και τις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης. Οι διαβουλεύσεις στη Φρανκφούρτη με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 740 δισ. ευρώ είναι πυρετώδεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες καθοριστικό ρόλο για να πειστεί η ΕΚΤ για την ορθότητα και αναγκαιότητα έκδοσης ευρωομολόγου έπαιξε ο πρώην αντιπρόεδρός της, Λουκάς Παπαδήμος.
Εφόσον η έκδοση του ευρωομολόγου οριστικοποιηθεί, τόσο η Ελλάδα όσο και τα υπόλοιπα κράτη θα μπορούν να δανείζονται χωρίς το άγχος των... spreads και τις κερδοσκοπικές πιέσεις.
Ισχυρή ένδειξη αποτελεί ότι χθες οι τρεις οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (Fitch, Standard & Poor’s και Moody’s) ανακοίνωσαν ότι δίνουν την υψηλότερη βαθμολογία «ΑΑΑ» στα ομόλογα που θα εκδοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ο επικεφαλής του οποίου εκτίμησε ότι «καμία χώρα δεν θα ζητήσει βοήθεια, καθώς όλα τα κράτη-μέλη βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση μειώνοντας τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους».
Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που μεγαλώνει ο αριθμός των ξένων που δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα, συστήνοντας στους επενδυτές την αγορά ελληνικών ομολόγων. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι επενδυτικοί οίκοι που θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος κρύβει... ευκαιρίες και προβλέπουν ότι το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού θα αποκλιμακωθεί στο 4,77% έως το 2012.

Μετά το νορβηγικό fund, την Goldman Sachs και την HSBC ήρθε χθες η σειρά της Societe Generale να ψηφίσει... Ελλάδα: ο γαλλικός οίκος συμβουλεύει τους πελάτες του να αγοράσουν 3ετή ελληνικά ομόλογα, καθώς θεωρεί ότι το «ράλι» των βραχυπρόθεσμων τίτλων κατά τις τελευταίες ημέρες θα επεκταθεί και σε εκείνους με μεγαλύτερη διάρκεια. Εκτιμά, ακόμη, ότι η επόμενη μεταβολή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας θα είναι προς τα πάνω και θα μπορούσε να συμβεί πριν από τα τέλη του έτους.

Δημοσκόπηση του Bloomberg κατέδειξε εξάλλου ότι τα ελληνικά spreads θα αποκλιμακωθούν στη διετία σημαντικά, απομακρύνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας.
Στελέχη 15 επενδυτικών τραπεζών, που δραστηριοποιούνται στο trading ομολόγων της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν ότι τα spreads των ομολόγων της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αναμένεται να υποχωρήσουν σε μέσο όρο στο 2,2% έναντι των γερμανικών εντός των ερχόμενων δύο ετών.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, για το 2011 αναμένεται ο μέσος όρος των spreads να φτάσει τις 638 μονάδες βάσεις και το 2012 τις 477 μ.β., ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν ακόμα και τις 120 μ.β. σε 24 μήνες από σήμερα.
Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, διαβεβαίωσε εξάλλου χθες ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιρλανδία θα αναδιαρθρώσουν το χρέος τους. «Καμία από τις δύο δεν θα χρεοκοπήσει.

Κατερίνα Κοσμά

ΠΡΕΖΑ TV
21-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: