Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2010

ΕΣΡ: ΟΔΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ..ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ….

Οδηγία προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου εξέδωσε το ΕΣΡ

Η οδηγία ισχύει από τις 7 Σεπτεμβρίου έως και 7 Νοεμβρίου και θα επεκταθεί μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου, εφόσον διεξαχθεί και δεύτερη επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση.

Σε αυτήν αναφέρεται η ανάγκη τήρησης των αρχών της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της ισοτιμίας στη μετάδοση των πάσης φύσεως εκπομπών (ενημερωτικών, ειδησεογραφικών, ψυχαγωγικών, σατιρικών και άλλων συναφών) που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται να μην προβαίνουν σε γνωστοποίηση προς το κοινό των αποτελεσμάτων των exit polls πριν από τις 7 το απόγευμα κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Απαγορεύονται οι κάθε είδους διαφημίσεις συνδυασμών υποψηφίων περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων όταν υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο που θεσπίζει το άρθρο 7 του νόμου 3870/2010.

Οι εμφανίσεις των υποψηφίων σε κάθε είδους εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών κατά τη διάρκεια του διμήνου που προηγείται της ψηφοφορίας ορίζονται, σύμφωνα με το νόμο, σε δύο για κάθε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και σε μία για κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας.

Ως εμφανίσεις θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, μεταξύ των οποίων και σε συζητήσεις που εντάσσονται στα δελτία ειδήσεων και η κάλυψη ύστερα από αίτημά τους της προεκλογικής τους δραστηριότητας.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες μπορούν να μετέχουν σε οργανωμένες συζητήσεις χωρίς περιορισμό αριθμού εμφανίσεων, μέχρι την ανακήρυξη των υποψηφίων. Η προϋπόθεση που τίθεται είναι να έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τουλάχιστον τρεις ακόμη συνυποψήφιοί τους για την ίδια περιφερειακή ή δημοτική αρχή.

Μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών στις εν λόγω συζητήσεις απαιτείται να προσκληθούν τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ανακηρυχθέντων υποψηφίων για την ίδια περιφερειακή ή δημοτική αρχή.

Απαγορεύεται στους υποψήφιους να παρουσιάζουν άμεσα ή έμμεσα κάθε είδους εκπομπές κατά τη διάρκεια του διμήνου που προηγείται της 7ης Νοεμβρίου. Η απαγόρευση αφορά εκπομπές που μεταδίδονται από δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Όλοι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να ενημερώνουν το ΕΣΡ για τις κάθε είδους εκπομπές τους που αφορούν την προεκλογική περίοδο, παραθέτοντας τον τίτλο της εκπομπής, την ημέρα, ώρα και διάρκεια της μετάδοσης, το ονοματεπώνυμο του παραγωγού και παρουσιαστή της εκπομπής, τα ονοματεπώνυμα των προσκεκλημένων προσώπων, το όνομα της περιφέρειας ή του δήμου και την ονομασία του συνδυασμού που εκπροσωπούν.

Τα στοιχεία αυτά πρέπει να συμπληρώνονται στην ειδική φόρμα που βρίσκεται στην κεντρική σελίδα του ΕΣΡ και θα αποστέλλονται στο ΕΣΡ ηλεκτρονικά. Παράλληλα, όμως, και με τη μορφή εγγράφου.

Το ΕΣΡ δέχεται σαφείς καταγγελίες που αφορούν παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και της οδηγίας που εξέδωσε και στους παραβάτες θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις από το ίδιο το ΕΣΡ.

Το ΕΣΡ επεξεργάζεται τα κάθε είδους στοιχεία που του αποστέλλονται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σχετικά με την τήρηση της οδηγίας και τα αποτελέσματα του ελέγχου που ασκεί θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης για χορήγηση άδειας λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.

ΠΡΕΖΑ TV
14-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: