Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2010

ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Δύσκολες διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που θα κλείσουν τις «τρύπες» στα κρατικά ταμεία, αλλά και για το μέλλον των ελληνικών κρατικών τραπεζών, του εργασιακού και του ασφαλιστικού ξεκινούν από αύριο με την έλευση της τρόικας, η οποία πραγματοποιεί το πρώτο από τα τρία συνολικά ταξίδια για τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας πριν μας δώσει την πολυπόθητη 3η δόση του Δεκεμβρίου.

Το φλέγον θέμα είναι η πορεία του προϋπολογισμού: τα μέτρα που θα καλύψουν την τρύπα 1,5 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα του 2010 και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αντικαταστήσει με άλλο μέτρο (που πρέπει να έχει αξία 1 δισ. ευρώ) την αύξηση του ΦΠΑ.

Καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα φέρει έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, αναζητούνται πηγές εσόδων (π.χ. περαίωση, ρυθμίσεις οφειλών κ.λπ.) που θα συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό στα ταμεία. Η τρόικα θα αποτιμήσει τα κυβερνητικά σενάρια και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα «διορθωτικά» μέτρα του 2010 και για το πακέτο του 2011 που θα έχει συνολική αξία 6,45 δισ. ευρώ.

Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού όμως είναι πλέον τόσο μεγάλος, που έρχονται ξανά στο προσκήνιο και οι περικοπές δαπανών: δημοσίων επενδύσεων αλλά και μισθών και συντάξεων του Δημοσίου. Το θέμα θα συζητηθεί, αλλά οι αποφάσεις μπορεί να ληφθούν αργότερα, κατά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, για να υπάρχει εικόνα για την πορεία των εσόδων το εννεάμηνο.

Την τρόικα την απασχολούν πολύ και οι παρεκκλίσεις στη γενική κυβέρνηση. Φοβάται ότι θα εκπέσουν εγγυήσεις των ΔΕΚΟ αξίας 1,5 δισ. ευρώ, αναμένει νέα «κρυφά» χρέη σε νοσοκομεία, αυξημένες δαπάνες στα ταμεία και στους ΟΤΑ. Επίσης, ασκεί πιέσεις για την παροχή ολοκληρωμένων στοιχείων από το ευρύτερο Δημόσιο, αφού ώς τώρα η εικόνα που έχει είναι αποσπασματική.

Κρίσιμες θα είναι και οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, καθώς στο τελευταίο κείμενο του μνημονίου προστέθηκε φράση για κατάλυση των κλαδικών συμβάσεων προς όφελος των επιχειρησιακών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε στους κοινωνικούς εταίρους ότι θα υποστηρίξει τις κλαδικές συμβάσεις. Επίσης θα επιχειρηθεί να αποφευχθεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση τουλάχιστον για τις κύριες συντάξεις και μεγαλύτερη ευελιξία στη μεταρρύθμιση στα βαρέα.

Επί τάπητος θα τεθεί το νομοσχέδιο του ΟΣΕ που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης καθώς και το θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων με αιχμή τις οδικές μεταφορές.

Μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων αφορά και το μέλλον των κρατικών τραπεζών. Η κυβερνητική θέση περί ισχυρού κρατικού πυλώνα προσκρούει στην αντίθεση της Ε.Ε. που ζητά πώληση με ανοικτή προσφορά της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η κυβέρνηση φέρεται να μην επιθυμεί πώληση του «φιλέτου» του και να επιχειρήσει με βάση το πρώτο πόρισμα των συμβούλων αποκρατικοποίησης να δείξει ότι μπορεί να πετύχει ο κρατικός πυλώνας. Διαφορετικά, αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι θα προταθεί εναλλακτική λύση με τη συμμετοχή τής «εμμέσως» κρατικής Εθνικής.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΔΔΑ

ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: