Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2010

ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ

Ασύμφορη για τους καταναλωτές χαρακτηρίζουν οι ασφαλιστές την πρόωρη εξαγορά ενός συμβολαίου ζωής λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα συγκεκριμένα αποταμιευτικά προγράμματα. Οι απώλειες για τον ασφαλισμένο που διακόπτει μια ασφάλιση πριν από τη λήξη της μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο 70% επί των ασφαλίστρων που έχει καταβάλει ως εκείνη την ώρα, ενώ δεν τίθεται ζήτημα λήψης οποιασδήποτε εγγυημένης απόδοσης, η οποία ανέρχεται υπό κανονικές συνθήκες σε ετήσια βάση στο 3,35%. Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο μακριά χρονικά βρίσκεται η λήξη ζωής ενός τέτοιου προϊόντος τόσο πιο υψηλό είναι το κόστος για τον κάτοχό του που θέλει να το διακόψει πρόωρα.
Εκτός από τους όρους που θέτουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες με στόχο να αποθαρρύνουν τις πρόωρες εξαγορές, προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και το γεγονός ότι το σύνολο των προμηθειών ενός συμβολαίου καταβάλλεται συνήθως τα πρώτα τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί τα ασφάλιστρα που θα πληρωθούν π.χ. τα δύο πρώτα χρόνια ενός προγράμματος να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τα έξοδα που συνεπάγεται η διάθεση ενός ασφαλιστικού προγράμματος.

Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Δ.Σπυράκος , γενικός γραμματέας καταναλωτή, προανήγγειλε τη βελτίωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ώστε να καταστεί δικαιότερο το σύστημα λειτουργίας της αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την παρέμβαση της κυβέρνησης θα υπάρξει καταμερισμός της καταβολής των σχετικών προμηθειών σε όλο το χρονικό διάστημα ισχύος του προϊόντος» , ενώ θα υποχρεωθούν οι εταιρείες να ενημερώνουν αναλυτικά για το πού κατευθύνονται τα ασφάλιστρα των πρώτων ετών. «Με τον τρόπο αυτόν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να καταστήσουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα ζωής, ενώ θα ενισχυθεί και η διαφάνεια στις συναλλαγές με τους πελάτες τους» αναφέρει ο κ. Σπυράκος.

Ακόμη όμως και αυτές οι αλλαγές να γίνουν, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι και πάλι δεν συμφέρει η εξαγορά ενός συμβολαίου. «Η πλειονότητα των παραδοσιακών προγραμμάτων δίνει το σχετικό δικαίωμα μετά την πάροδο μιας τριετίας» αναφέρει ο κ. Αντ.Κατσαράς, εμπορικός διευθυντής της Ιnternational Life. «Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση ειδικά στα πρώτα χρόνια ύστερα από αυτή τη δεσμευτική περίοδο σημαίνει μεγάλη χασούρα» προσθέτει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως ο ασφαλισμένος να πάρει πίσω μόνον το 50% των ασφαλίστρων που έχει καταβάλει ως τότε.

Από την άλλη όμως, ισχυρά αντικίνητρα για την πρόωρη διακοπή ενός συμβολαίου δημιουργούνται και όταν πλησιάζει ο χρόνος λήξης του προϊόντος. «Μια επένδυση “αβγατίζει” μετά τα 15 χρόνια» υπογραμμίζει ο κ. Κατσαράς. Από την πλευρά της η κυρία Β. Ζορμπά, υποδιευθύντρια του κλάδου ζωής της Ευρωπαϊκής Πίστης, επισημαίνει ότι μπορεί μετά το πέρας του μισού χρόνου ζωής του προγράμματος ο ασφαλισμένος να παίρνει πίσω το σύνολο των ασφαλίστρων που κατέβαλλε, ωστόσο χάνει την εγγυημένη ετήσια απόδοση που φτάνει σήμερα το 3,35%, ενώ σε παλαιότερα συμβόλαια ήταν ακόμη υψηλότερη.

Μια σειρά από ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο ασφαλισμένος που σκέφτεται να εξαγοράσει το συμβόλαιό του, σύμφωνα με τον κ. Α. Ρούβα , γενικό διευθυντή Ζωής της Ιnteramerican. Συγκεκριμένα:

1 Γνωρίζετε ότι με την εξαγορά του ασφαλιστηρίου σας: * Χάνετε όλα τα δικαιώματα που έχετε αποκτήσει από αυτό; * Είναι πιθανό να μην μπορέσετε να ασφαλιστείτε πάλι αν το θελήσετε στο μέλλον;

* Μια μελλοντική ασφάλεια για τις ίδιες καλύψεις θα είναι ακριβότερη εξαιτίας της μεγαλύτερης ηλικίας;

* Αν ασφαλιστείτε μελλοντικά θα περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια ώσπου το νέο σας ασφαλιστήριο να αποκτήσει αξία εξαγοράς;

2 Γνωρίζετε ότι αν έχετε ανάγκη τα χρήματα της εξαγοράς μπορείτε να λάβετε με ευνοϊκούς όρους δάνειο ίσου ποσού και να διατηρήσετε στο ασφαλιστήριό σας όλες τις καλύψεις σας;

3 Γνωρίζετε ότι αν δεν μπορείτε να πληρώνετε το ασφάλιστρο μπορείτε να «δανειστείτε» από την αξία εξαγοράς του συμβολαίου σας ολόκληρο το ασφάλιστρο που πληρώνετε (αυτόματος δανεισμός);

Οπως συμπληρώνει ο κ. Ρούβας, ενδεχομένως μια αρνητική απάντηση σε ένα από τα παραπάνω ερωτήματα να αποτελέσει αφορμή για τη διατήρηση του συμβολαίου.

ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αρχίσαν τα κοράκια να βαράνε τα νταούλια...

ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΕ ΟΣΟ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΜΑΓΚΕΣ!