Τρίτη, Σεπτεμβρίου 28, 2010

ΓΣΕΕ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ…ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΛΑΜΠΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ…

Επιεικώς απαράδεκτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ διάταξη στο επικαιροποιημένο μνημόνιο βάσει της οποίας φέρεται να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών.

Οπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, η διάταξη αυτή δεν πρέπει επ ουδενί να εφαρμοστεί γιατί αφενός προσκρούει στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώρας και αφετέρου σε ρυθμίσεις υπερνομοθετικής ισχύος δηλαδή διεθνείς συμβάσεις εργασίας που έχει κυρώσει η χώρα μας, αλλά ακόμα και στην λογική υγιούς ανταγωνισμού.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκτίμησε πως σε μια δομή απασχόλησης όπως αυτή που έχει η Ελλάδα, αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, θα χρησιμοποιηθεί με βάσει το κόστος εργασίας για να παίξουν ένα παιχνίδι στον ανταγωνισμό οι εργοδότες και πρόσθεσε:

«Όταν μια επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα του να κλείσει γίνονται διαπραγματεύσεις και στις διαπραγματεύσεις όλα τα μέτρα και τα εργαλεία προκειμένου να διασωθεί και η επιχείρηση και η απασχόληση τότε πρέπει να λαμβάνονται. Δεν είναι όμως οι συμβάσεις που λύνουν το ζήτημα. Προηγούνται οι αναδιαρθρώσεις, οι επιχειρησιακές αναδιαρθρώσεις οι αναδιαρθρώσεις των χρεών, ο ρόλων των τραπεζών...».

Ο κ. Παναγόπουλςο εξέφρασε την αντίθεση της Συνομοσπονδίας στο να υπάρχουν γενικοί κανόνες. «Στην περίπτωση αυτή», εξήγησε, «λειτουργεί εξαιρετικά εκβιαστικά και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά επιχείρηση, περίπτωση προς περίπτωση χωρίς να υπάρχουν ασφυκτικές και διοικητικές υποχρεώσεις. Αυτό να καθορίζεται πραγματικά με γνώμονα το τι πρόβλημα έχει η κάθε συγκεκριμένη επιχείρηση. Αν προκύπτει πρόβλημα κλεισίματος μιας επιχείρησης μπορούμε να δούμε πως θα σώσουμε την επιχείρηση και τις θέσεις εργασίας». «Στη FULGOR που θα έπρεπε να είναι μια υγιής επιχείρηση αλλά ο ξένος ιδιοκτήτης της κάνει διάφορα πράγματα, εμείς συζητάμε πως θα διασωθεί όλη η απασχόληση πως θα κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και πως θα υπάρξει αυτή η παραγωγική μονάδα. Αν υπάρχει λοιπόν ένας γενικός κανόνας δεν συμφωνούμε γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της συγκεκριμένης μονάδας που είναι πρόβλημα τραπεζικής υπερχρέωσης. Για ποιο λόγο λοιπόν να μεταφέρουμε προβλήματα στους εργαζόμενους όταν τις περισσότερες φορές είναι προβλήματα των εργοδοτών και του κράτους», διερωτήθηκε.

ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: