Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2010

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΡΟΙ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΠΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ…ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΝΕΟΠΤΩΧΩΝ…

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μαζεύονται καθημερινά στα συσσίτια 'των φτωχών', στα συσσίτια της Σπλάντζιας.
Περίπου 180 άτομα, Eλληνες και αλλοδαποί, καταφεύγουν ημερησίως στα συσσίτια στην πλατεία της συνοικίας, καθώς οι ουρές για ένα πιάτο φαγητό δεν είναι πια αυστηρά πολυεθνικές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούν οι αρμόδιοι για τη διοργάνωση των συσσιτίων, τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά στις προσφορές των πολιτών και όχι στους θεσμοθετημένους κρατικούς φορείς, λαμβάνουν φαγητό περισσότεροι Έλληνες σε σχέση με το παρελθόν.
Όπως ανέφερε στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος των Συσσιτίων της Σπλάντζιας κ. Μανώλης Καλλιγέρης στις κατηγορίες που ήδη σιτίζονταν -από τις περίπου 250 μερίδες φαγητού που προσφέρονται καθημερινά σε απόρους και άστεγους- έχουν πλέον προστεθεί και άλλες, όπως άνεργοι που έχασαν την εργασία τους το τελευταίο διάστημα, ακόμη και ολόκληρες Χανιώτικες οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
'Από πέρυσι οι αιτήσεις των απόρων στα Χανιά σε ημερήσια βάση έχουν αυξηθεί. Υπήρχαν μέρες που βγάζαμε 250 μερίδες φαγητό την ημέρα λόγω των εργατών μεταναστών. Φέτος, όμως, επειδή δεν υπάρχει δουλειά έχουν φύγει. Αυτήν την περίοδο καθημερινά αρχίζουμε πάλι και βγάζουμε πάνω από 180 μερίδες φαγητό. Ο κόσμος αρχίζει ξανά να έρχεται στα Συσσίτια γιατί υπάρχει μεγάλη ανέχεια και φτώχεια. Έτσι τακτικά έρχονται καινούργιοι άποροι που ζητούν ένα πιάτο φαγητό. Και οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μετανάστες αλλά πολλές οικογένειες από τα Χανιά με μικρά παιδιά. Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες στις οποίες δίνουμε καθημερινά ό,τι μπορούμε, γάλα, τρόφιμα κ.ά.
Επίσης την περίοδο των Χριστουγέννων φτιάχνουμε τσάντες με φαγητό και ρούχα', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιγέρης.
'Υπάρχουν πολλοί ιδιώτες και εταιρείες που μας βοηθούν αλλά περιμένουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση κι από άλλους φορείς όπως Τράπεζες. Μέχρι στιγμής μόνο η Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Χανίων μας έχουν δώσει κάποια βοήθεια. Επίσης υπάρχουν ορισμένες ταβέρνες εδώ στα Χανιά αλλά και κέντρα εστίασης, όπως η Λιμνούπολη, όπου έπειτα από συνεστιάσεις, γάμους, βαφτίσεις μας φέρνει το κρέας και το φαγητό που έχει περισσέψει. Είναι μια κίνηση που θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα καταστήματα και για μας είναι μια μεγάλη βοήθεια', επεσήμανε ο κ. Καλλιγέρης.
Τα Συσσίτια της Σπλάντζιας ξεκίνησαν πριν από περίπου σαράντα επτά χρόνια και στηρίζονται αποκλειστικά στις προσφορές των πολιτών λόγω της αδιαφορίας των θεσμοθετημένων κρατικών φορέων.
'Το σωματείο ιδρύθηκε το 1963 και το 1987 ανέλαβα ως αιρετός πρόεδρος των Συσσιτίων. Τα συσσίτια προσφέρουν ένα αξιόλογο έργο διατηρώντας μαγειρεία για προσφορά φαγητού, οδοντιατρείο, βιβλιοθήκη, αίθουσα Η/Υ.
Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε τα μαγειρεία και στο υπόγειο υπάρχει μια μεγάλη αποθήκη για τρόφιμα με ψυγεία και καταψύκτες. Τα τρόφιμα αγοράζονται από την οικονομική βοήθεια που μας προσφέρει ο κόσμος. Η βιβλιοθήκη, που στην αρχή βρισκόταν σε ιδιόκτητο κτήριο πίσω από την εκκλησία, έχει μεταφερθεί στην Κ. Σαρπάκη και έχουμε εγκαταστήσει Η/Υ για να μαθαίνουν τα παιδιά να χειρίζονται υπολογιστές', τόνισε ο κ. Καλλιγέρης.

'Η τελευταία μας προσπάθεια είναι η «Στέγη του άστεγου», επεσήμανε ο πρόεδρος των Συσσιτίων.
'Μία συμπολίτισσα παραχώρησε στα Συσσίτια προς χρήση ένα οίκημα, από το οποίο το μισό έδωσε προς το Δημοτικό Γηροκομείο. Αυτό το οίκημα που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου το επισκευάσαμε και ζητήσαμε από το Γηροκομείο να μας το παραχωρήσει έστω και με ενοίκιο. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε κουζίνες, ψυγεία, ηλιακούς θερμοσίφωνες, κρεβάτια ώστε να βρίσκουν προσωρινή στέγη άποροι.
Ωστόσο μας κωλυσιεργεί η απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Γηροκομείου. Εμείς ζητούμε να μας παραχωρήσουν το υπόλοιπο ακίνητο κι αν αυτό δεν είναι δυνατό, να το ενοικιάσουμε', σημείωσε.

Για τη στήριξη των συσσιτίων της Σπλάντζιας σήμερα ένας Χανιώτης αθλητής Θανάσης Βογιατζάκης θα τολμήσει ένα δύσκολο εγχείρημα: έναν υπερμαραθώνιο αλληλεγγύης με αφετηρία από την πλατεία της Σπλάντζιας και κατάληξη το Λουτρό Σφακίων μετά από 12 ώρες ορεινού τρεξίματος ακολουθώντας δρόμους και μονοπάτια μέσα από τα Λευκά Όρη.
Ο Χανιώτης αθλητής θα τρέξει συνολικά περίπου 60 χλμ. από τις βόρειες ακτές του Νομού μέχρι το Λιβυκό πέλαγος, περνώντας από το ψηλότερο σημείο των Λευκών Ορέων («Πάχνες» 2.454 μ.), μεταφέροντας το μήνυμα της προσφοράς και της ανθρωπιάς.
Ο υπερμαραθώνιος με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κάτι που επιχειρείται για πρώτη φορά με στόχο την ενίσχυση των Συσσιτίων της Σπλάντζιας αποδεικνύοντας ότι στην εποχή της ιδιοτέλειας και του ατομικισμού υπάρχουν άνθρωποι με ιδανικά και αξίες.
'Η εθελοντική κίνηση αυτή του ανθρώπου είναι πολύ σημαντική διότι κινητοποίησε πολύ κόσμο που συμμετείχε στη συνεστίαση που κάναμε για την ενίσχυση των Συσσιτίων. Η εκδήλωση αυτή είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και μας βοήθησε αρκετά καθώς μαζεύτηκαν αρκετά χρήματα για να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα. Επίσης συμμετείχαν πολλά νέα παιδιά και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό', τόνισε ο κ. Καλλιγέρης.
'Η φιλανθρωπία έχει σκοπό να αφυπνίσει μέσα σε κάθε άνθρωπο την υγιή ανάγκη της φιλίας, της προσφοράς, της αγάπης, της αμοιβαιότητας απαλλαγμένης απο κάθε φόβο και ατομικό συμφέρον. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι τόσο απλά και αυθόρμητα όσο και η ζωή, όταν ανεμπόδιστα κυλάει μέσα μας η αγάπη για τον πλησίον. Καλούμε τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν τη μεγάλη βοήθεια που μας προσφέρουν για να συντηρηθεί αυτό το έργο και να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές ανάγκες', επεσήμανε.

Φουντουλάκη Ελένη

ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: