Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2010

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΨΑΛΙΔΙΖΕΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Περικοπές ύψους 2,7 δισ. ευρώ στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση από το 2011 και σε ορίζοντα τριετίας.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν βασικό μισθό ανάλογο με εκείνον του ιδιωτικού τομέα!

Εναλλακτικά σενάρια που μελετώνται για τη σύνθεση του νέου μισθολογίου αφορούν την περικοπή ή και κατάργηση επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα σε ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων και τη σταδιακή ενσωμάτωση των υπόλοιπων επιδομάτων στον βασικό μισθό.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα μόνα επιδόματα που θα διασωθούν θα είναι το οικογενειακό (συζύγου και τέκνων) και το επίδομα θέσης, αν πρόκειται για διευθυντές ή τμηματάρχες.

Στο μισθό θα ενσωματωθούν οι επιπλέον αμοιβές, που αφορούν το κίνητρο απόδοσης ή το επίδομα εξομάλυνσης, ενώ όλα τα άλλα αναμένεται να περικοπούν ή, στη χειρότερη περίπτωση, να καταργηθούν.

Ολα αυτά θα αποφασιστούν από ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θα καταγράψει όλα τα επιδόματα του Δημοσίου, φανερά και «κρυφά», και θα υποβάλει τις τελικές της προτάσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Σήμερα, στον δημόσιο τομέα καταβάλλονται περίπου 40 επιδόματα, σε 26 γενικές κατηγορίες υπαλλήλων, ενώ υπάρχουν και επιπλέον «ειδικές» παροχές, οι οποίες, όμως, μπαίνουν στην τσέπη μόνο ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων, ακόμη και εντός της ίδιας υπηρεσίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η απογραφή του συνόλου των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη μισθολογική κατάσταση του κάθε υπαλλήλου χωριστά. Επιπλέον θα εντοπισθούν οι έκτακτες αμοιβές που λαμβάνουν ορισμένοι υπάλληλοι με τη μορφή επιδομάτων (όπως έξοδα κίνησης, παράστασης κ.ά.). Εκτιμάται ότι από την κατάργησή τους μόνο για το 2011 θα εξοικονομήσουν τα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ όφελος.

Για την περίοδο 2011-2013 σύμφωνα με τις συστάσεις της τρόικας, το ψαλίδισμα στους δημόσιους υπαλλήλους περιλαμβάνει:

*Το 2011 θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή της ενιαίας αρχής πληρωμών στο Δημόσιο.

*Το 2012 η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου θα μειωθεί κατά 600 εκατ. ευρώ από το πάγωμα των προσλήψεων νέων δημόσιων υπαλλήλων.

*Το 2013 οι δαπάνες του Δημοσίου για αποδοχές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 700 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον συνεχή περιορισμό των προσλήψεων που προβλέπει κάθε πέντε αποχωρήσεις, μόλις μία νέα πρόσληψη...

Τα επιδόματα με το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος είναι:

*Τα ειδικά επιδόματα (ΔΕΤΕ, ΔΙΒΕΤ κ.ά.) κοστίζουν 534 εκατ. ευρώ.

*Η οικογενειακή παροχή κοστίζει στο Δημόσιο 240 εκατ. ευρώ.

*Το κίνητρο απόδοσης κοστίζει 389 εκατ. ευρώ.

*Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης εκπαιδευτικών κοστίζει 722 εκατ. ευρώ.

*Το νοσοκομειακό και επίδομα τροφής νοσηλευτών κοστίζει 337 εκατ.

*Τα επιδόματα των δικαστικών ανέρχονται σε 268 εκατ. ευρώ.

*Τα επιδόματα των γιατρών του ΕΣΥ κοστίζουν 335 εκατ. ευρώ.

*Τα επιδόματα των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 2 δισ. ευρώ.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: