Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 08, 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Πρόταση για τη δημιουργία Ελληνο-ιρανικού επιμελητηρίου με κοινή βάση δεδομένων, ώστε επιχειρηματίες των δύο χωρών να μπορούν να βρίσκουν άμεσα και έγκυρα τις πληροφορίες που απαιτούνται για την έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ορυχείων της ιρανικής επαρχίας Σανζάν, Ιμπραχίμ Τζαμίλ, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που έγινε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Ο κ. Τζαμίλ, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη επικεφαλής 17μελούς επιχειρηματικής αποστολής, επισήμανε ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ιράν πραγματοποιεί «χαμηλή πτήση» τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι καταγράφονται «τεράστια» περιθώρια ενδυνάμωσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, με έμφαση κυρίως σε τουρισμό, ναυτιλία, μεταφορές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στον αγροτικό τομέα. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι πέρυσι την Τουρκία επισκέφθηκαν 4 εκατ. Ιρανοί τουρίστες, ενώ την Ελλάδα μόλις 3.000. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ιράν είναι παλιές και οι δύο λαοί έχουν κοινές ιστορικές και πολιτιστικές ομοιότητες.

Από την πλευρά του ο Ά αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, υπογράμμισε την ανάγκη για σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ το 2008 ο συνολικός όγκος του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Ιράν έφθασε σε μόλις 2 δισ. ευρώ, από τα οποία το 99,6% αφορούσε εισαγωγές πετρελαίου καθιστώντας το Ιράν τον ένατο προμηθευτή της χώρα μας, που συνεισφέρει το 3,34% των ελληνικών εισαγωγών.

Την ίδια χρονιά, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Ιράν έφθασε σε 8,2 εκατ. ευρώ, που αναλογούσε στο 0,047% της συνολικής αξία των ελληνικών εξαγωγών. Τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία αυτά, το Ιράν βρίσκεται στην 84η θέση των αγοραστών των ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών.

ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: