Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 03, 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ιδρύθηκε το 2005 και εκπροσωπεί σε όλα τα επίπεδα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τους πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες και τις οικογένειές τους.
Το έργο του έχει κατʼ επανάληψη τύχει ευρύτατης κοινωνικής αναγνώρισης.
Σε συνέχεια της μεταξύ μας επικοινωνίας και ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης η οποία αφορά την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου της ΔΕΗ, όσον αφορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία, αλλά και το άρτι προκύψαν ζήτημα με την αύξηση της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ως ο αναγνωρισμένος θεσμικός εκπρόσωπος των πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες, ζητούμε :

Α. Τη θέσπιση ενιαίου μειωμένου τιμολογίου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλα τα άτομα με αναπηρία που φέρουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, κατά το πρότυπο της ρύθμισης που ήδη ισχύει για τους πολύτεκνους και χωρίς εισοδηματικούς περιορισμούς, με ποσοστό έκπτωσης οριζόμενο στο 20%.
Το μέτρο προτείνουμε να αφορά την πρώτη κατοικία επιφάνειας μέχρι 150 τ.μ. και δίχως πλαφόν κατανάλωσης.
Με δεδομένη την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και παραοικονομία, αλλά και το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το κόστος ζωής για τους πάσχοντες από χρόνιες και ανίατες παθήσεις είναι θεαματικά υψηλότερο, για λόγους προφανείς, απʼ ότι για τον μέσο πολίτη, η θέσπιση κριτηρίων, και μάλιστα ασφυκτικών, ως συνήθως, θα οδηγήσει αναπόδραστα σε αδικίες και αποκλεισμούς.

Β. Το αυτό μέτρο πρέπει να ισχύσει κατά τη γνώμη μας και για τα εμπορικά καταστήματα και τα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην περίπτωση που κύριος ή αποκλειστικός ιδιοκτήτης αυτών είναι καρδιοπαθής με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Σε διαφορετική περίπτωση, η αύξηση της ανεργίας θα είναι αναπόφευκτη, για έναν χώρο που ήδη πλήττεται σε ακραίο βαθμό.

Γ. Δηλώνουμε την κάθετη και αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή μας στην οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας στο τόσο ζωτικό για μας πετρέλαιο θέρμανσης, και στην παρεπόμενη θεαματική αύξηση της τιμής του. Ζητούμε τα άτομα με αναπηρία και ανίατες παθήσεις και ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% να εξαιρεθούν ρητά, με το αυτό σκεπτικό και τους ίδιους όρους που προτείνουμε μόνιμη και σταθερή έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η σφοδρή συστημική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, πλήττει σε μέγιστο βαθμό τους πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες και γενικότερα τα άτομα με αναπηρία και χρόνια προβλήματα υγείας.

Είναι προφανές ότι:
- Ο χώρος μας παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη ανεργία από το μέσο ελληνικό όρο.
- Το ποσοστό των συμπασχόντων μας που διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, είναι θεαματικά υψηλότερο από των λοιπών κοινωνικών ομάδων.
- Το κόστος διαβίωσης, εάν λάβουμε υπʼ όψιν τη δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι εντυπωσιακά υψηλό, και πρέπει τούτο επιτέλους να αναγνωρισθεί έμπρακτα από την Πολιτεία.
- Το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και το πετρέλαιο θέρμανσης,
αποτελούν ανελαστική εν πολλοίς δαπάνη αλλά και προϊόντα πρώτης ανάγκης και όχι είδη πολυτελείας.
- Η προνοιακή πολιτική, όσον αφορά κατʼ εξοχήν τις συγγενείς καρδιοπάθειες, χαρακτηρίζεται από ελλιπής έως ανύπαρκτη, σε ορισμένους τομείς.
- Η ρητή πρόβλεψη του περιβόητου Μνημονίου για προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, σας επιτρέπει ουσιαστικά ελευθερία κινήσεων και σημαντική ευελιξία.
- Η ΔΕΗ λειτουργεί μονοπωλιακά και είναι επιχείρηση σαφώς κερδοφόρα,
ενώ στο χώρο της εμπορίας των καυσίμων λειτουργούν πανίσχυρα καρτέλ, τα οποία ουδείς τολμά να θίξει, ούτε κατʼ όνομα, και τα οποία εξαφανίζουν κυριολεκτικά τον υγιή ανταγωνισμό, με θύματα και πάλι τους ασθενέστερους.
- Τα συγκεκριμένα μέτρα οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο και δεν θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία ούτε ένα ευρώ, καθώς σε αντίστοιχο τουλάχιστον με την αύξηση των τιμών ποσοστό θα μειωθεί και η κατανάλωση.

Τα προαναφερθέντα δεδομένα μας κάνουν να πιστεύουμε ακράδαντα ότι, όχι μόνο υπάρχει η δυνατότητα, αλλά είναι επιβεβλημένο για την επιβίωσή μας να προχωρήσετε σε ένα δίκαιο και ρεαλιστικό μέτρο, το οποίο θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση στον χειμαζόμενο χώρο των καρδιοπαθών και λοιπών ατόμων με αναπηρία.
Αν λάβετε υπόψη την οικτρή καθημερινότητα την οποία βιώνουμε, με την υποβάθμιση των παρεχομένων από την Πολιτεία υπηρεσιών σε τομείς όπως η Υγεία και η Πρόνοια, τομείς καθοριστικούς για την ποιότητα της ζωής μας,
αντιλαμβάνεστε ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Σας ζητούμε άμεσα προσωπική συνάντηση με αντιπροσωπεία μας, ώστε εκ του σύνεγγυς και με τρόπο ειλικρινή και ωμό να σας εκθέσουμε το σύνολο των προβλημάτων τα οποία καθημερινά βιώνουμε και τα οποία συνεχώς οξύνονται, δοκιμάζοντας τις αντοχές μας
Ύψιστο καθήκον του πολιτικού αποτελεί η προάσπιση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τη στιγμή της σκληρής δοκιμασίας, κρινόμαστε όλοι: πολίτες, θεσμοί, αξίες, πολιτικοί.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα ωθήσετε στο περιθώριο μία τόσο πολυπληθή, δυναμική αλλά και εξαιρετικά ευάλωτη κοινωνική ομάδα όπως είναι οι χιλιάδες πάσχοντες από σοβαρές και μη ιάσιμες μορφές συγγενούς καρδιοπάθειας και μυοκαρδιοπάθειας και τις ήδη αφάνταστα ταλαιπωρημένες οικογένειές τους.
Δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση την ειλικρίνεια και την ευαισθησία σας. Αναμένουμε με ελπίδα και αισιοδοξία την υλοποίησή της.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΟΡΤΗΣ ΑΝΝΑ ΔΗΜΑΡΑ

ΠΡΕΖΑ TV
3-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: