Κυριακή, Σεπτεμβρίου 26, 2010

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΑΒΕΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Βενεζουέλας για να αναδείξουν τα 165 μέλη της Βουλής. Οι εκλογές αυτές αντιμετωπίζονται σαν μια δοκιμασία στη δημοτικότητα του προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Αν το κόμμα της αντιπολίτευσης καταφέρει να κερδίσει μεγάλο αριθμό εδρών θα πρόκειται για τη σημαντικότερη πρόκληση στο "μονοπώλιο" του Τσάβες στην εξουσία της Εθνικής Συνέλευσης για πρώτη φορά σε 12 χρόνια.

Το 2005 η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές, πράγμα που έκτοτε στελέχη της δηλώνουν ότι έχουν "μετανιώσει". Αυτή τη φορά ευελπιστεί ότι θα εκμεταλλευθεί την δυσαρέσκεια του κόσμου για τον υψηλό πληθωρισμό, τα προβλήματα της οικονομίας, τις ελλείψεις και τα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες και την εγκληματικότητα, που έχουν μειώσει την δημοτικότητα του προέδρου Τσάβες.

Για να μπορούν να εγκριθούν οι σημαντικότεροι νόμοι που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να "εντατικοποιηθεί η διαδικασία" μετάβασης της χώρας στο "σοσιαλισμό του 21ου αιώνα" ο Τσάβες θα πρέπει στις εκλογές να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων. Στην διαδικασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής 17 εκατ. ψηφοφόροι, που μπορούν να προσέρχονται σε 12.500 εκλογικά τμήματα σε 87 περιφέρειες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα του Τσάβες έχει υποχωρήσει και βρίσκεται στο 42-46%. Περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θεωρούνται αναποφάσιστοι. Οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2012.

ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: