Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2010

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ «ΕΧΘΡΙΚΗ» ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Οι εργασίες της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έδωσαν την αφορμή για μια... απόβαση της ελληνικής κυβέρνησης στη Νέα Υόρκη.

Για πρώτη φορά σε εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, τον Ελληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν δύο υπουργοί (Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας και ο αρμόδιος για επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης) και τρεις υφυπουργοί (δύο του Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλης και Δημ. Δόλλης και του Οικονομικών, Φίλ. Σαχινίδης). Συνολικά η ελληνική αντιπροσωπεία αριθμεί 25 μέλη. Κεντρικό ζητούμενο όλων των επαφών του Γ. Παπανδρέου είναι να αντιστρέψει την αρνητική επενδυτική εικόνα της χώρας, να «ψαρέψει» επενδυτές και να διαλύσει τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους ή ελεγχόμενης πτώχευσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αμερικανικός Τύπος υποδέχτηκε τον κ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σάββατο με μια σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων και εκθέσεων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Συγκεκριμένα, έκθεση της Morgan Stanley ανέφερε ότι «παρά τις ενθαρρυντικές τελευταίες ενδείξεις, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει» και αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και εντός της τριετούς περιόδου μετά τη σύναψη σύμβασης δανεισμού της Ελλάδας με τις κυβερνήσεις της νομισματικής ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Αρθρο γνώμης της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ», με τον τίτλο «Εμπιστεύσου την Ελλάδα... θα χρεοκοπήσει», σημείωνε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιά αξιοπιστία ούτε την αξίζει».

Κινούμενος μέσα σ' αυτό το δύσπιστο οικονομικό περιβάλλον και με τις αγορές να μην πείθονται, ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει το επόμενο τετραήμερο να κάνει ένα δικό του «road show», παρουσιάζοντας τις επενδυτικές «ευκαιρίες» της Ελλάδας. Η αρχή θα γίνει σήμερα σε γεύμα που θα έχει με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Γουόλ Στριτ, ένα γεύμα που θα συνοδευτεί και από ζωντανή συνέντευξη στο CNBC και σε άλλους οικονομικούς συντάκτες αμερικανικών ΜΜΕ. Την Τετάρτη, μαζί με τον «κυνηγό» επενδύσεων υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, θα συμμετάσχουν στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση του φιλόδοξου εγχειρήματος του Invenstement Board, μια μάζωξη επιφανών Ελληνοαμερικανών εκατομμυριούχων και ομογενών προέδρων εταιρειών που προσανατολίζονται να επενδύσουν στη χώρα. Τέλος, ο Ελληνας πρωθυπουργός με ομιλίες του θα απευθυνθεί σε πολιτικούς, οικονομικούς και μεγαλοστελέχη των ΜΜΕ σε δύο εκδηλώσεις που διοργανώνουν το Economic Club και το Foreign Policy Association.

Την Τρίτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί για μερικές ώρες στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρι, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μαξ Μπάκους. Η ελληνική διπλωματία έχει εντάξει στην ατζέντα της συζήτησης και το θέμα της συνδρομής της χώρας στον πόλεμο του Αφγανιστάν..., αλλά και πάλι επίκεντρο των επαφών θα είναι τα ζητήματα της οικονομίας, ειδικά σε μια περίοδο που οι Ρεπουμπλικανοί εν μέσω των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον προσεχή Νοέμβριο ρίχνουν απανωτές βολές στον Λευκό Οίκο για τα κονδύλια που προσφέρουν οι ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ για τη διάσωση ευρωπαϊκών χωρών.

Σε διπλωματικό επίπεδο ο Γ. Παπανδρέου θα παραστεί τη Δευτέρα και θα μιλήσει στη σύνοδο κορυφής για τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας. Στις διμερείς επαφές του στη Νέα Υόρκη ξεχωρίζει εκείνη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτόν τον μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Για τις «κοσμικές» υποχρεώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και των συνεργατών του στο πρόγραμμα υπάρχει η δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που θα διοργανώσει το Ιδρυμα Κλίντον την προσεχή Τετάρτη, και η δεξίωση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: