Σάββατο, Σεπτεμβρίου 25, 2010

ΜΠΑΖΩΣΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΡΕΜΑ ΣΤΗ Ν. ΑΓΧΙΑΛΟ

Κάτω από σωρούς με χώμα χάθηκαν τα ίχνη ρέματος στη Ν. Αγχίαλο. Το ρέμα στην περιοχή «Εξαμισάρια» επιχωματώθηκε σε μήκος ενός περίπου χιλιομέτρου για τις ανάγκες επέκτασης οικοπέδου...

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Γραφείο Αστυνόμευσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Μαγνησίας δέχεται καταγγελία καταπάτησης ρέματος στην περιοχή. Το «έγκλημα» κατά του περιβάλλοντος και περιουσιών είναι γνώριμο σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Ο όγκος νερού δεν βρίσκει διέξοδο στα ρέματα, όπου ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν δημιουργήσει «τείχος», καλλιεργούμενες εκτάσεις πλημμυρίζουν και παραγωγοί διεκδικούν αποζημιώσεις. Το τραγελαφικό είναι ότι αποζημίωση ζητούν ακόμη και αγρότες που έχουν μετατρέψει σε «χωράφι» την κοίτη ρέματος!

Καταγγελία για μπάζωμα ρέματος κινητοποίησε άμεσα για άλλη μια φορά το αρμόδιο Γραφείο της Νομαρχίας Μαγνησίας. Σε αυτοψία μέλη της Επιτροπής Αστυνόμευσης διαπίστωναν ότι το τοπογραφικό διάγραμμα που είχαν χέρια τους και αποτύπωνε την ύπαρξη φυσικού ρέματος στην περιοχή ήταν εκτός πραγματικότητας...

Το ρέμα ήταν εξαφανισμένο σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου. Στο σημείο είχαν επιστρωθεί ήδη οι πρώτες ποσότητες χώματος, ενώ σωροί χώματος που έπεσαν από καρότσα φορτηγού επιβεβαίωναν την παράνομη παρέμβαση, που αποσκοπούσε στη μετατόπιση της ιδιοκτησίας. Συνολικά 300 κυβικά μέτρα χώμα υπολογίστηκε ότι μεταφέρθηκαν για το «θάψιμο» του ρέματος.

Της αυτοψίας μελών της Επιτροπής Αστυνόμευσης Ρεμάτων είχε προηγηθεί αυτοψία από αστυνομικό του Αγρονομικού Τμήματος Βόλου μετά από καταγγελία του δημάρχου Ν. Αγχιάλου.

Παρά τις συστάσεις που έγιναν στον ιδιοκτήτη της κοντινής στο ρέμα έκτασης να μην προβεί σε καμία ενέργεια επιχωμάτωσης της ιδιοκτησίας του, δύο ημέρες αργότερα ο ίδιος αστυνομικός σε επανέλεγχο διαπίστωνε ότι η επίστρωση σε μεγάλο μέρος είχε γίνει.
Τις επόμενες δε ημέρες ο ιδιοκτήτης είχε επιστρώσει το σύνολο των χωμάτων που είχε κουβαλήσει με φορτηγά.

Το φάκελο της υπόθεσης έστειλε στην Εισαγγελία Βόλου ο υπεύθυνος του Γραφείου Αστυνόμευσης Περιβάλλοντος της ΝΑΜ Χρ. Γουσουτίδης, για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και την άσκηση ποινικών διώξεων.

Η περιοχή έχει απασχολήσει και παλαιότερα την Επιτροπή Αστυνόμευσης Ρεμάτων ύστερα από καταγγελίες για εκτροπή νερών σε χαμηλότερες θέσεις στα κτήματα, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν δρόμο διαφυγής.

Στην έκθεση αυτοψίας επισημαίνεται η απουσία λήψης μέτρων από το δήμο, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα σχεδιασμού και συντήρησης. Διαπιστώθηκε επιπλέον επέκταση της αυθαιρεσίας από τους παραγωγούς στην περιοχή.

Η επιτροπή προτείνει τη χάραξη ορίων του ρέματος σύμφωνα με το κτηματολογικό διάγραμμα του δήμου Αγχιάλου και τη διάνοιξη της φυσικής πορείας του, αφού προηγηθεί διοικητική αποβολή από τα τμήματα του ρέματος που έχουν εξαφανιστεί λόγω καλλιεργειών.

Συντάκτης: Βάσω Σαμακοβλή

ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: