Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2010

ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Στο πόδι οι καθαρίστριες των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μαγνησία που αντιδρούν στην εφαρμογή του Καλλικράτη στα σχολεία, καθώς ανατίθεται η καθαριότητα των σχολείων στους δήμους. Περισσότερες από 150 καθαρίστριες… σε ομηρία καθώς βρίσκονται στον αέρα οι συμβάσεις τους.

Οι καθαρίστριες εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει η πόρτα της ανεργίας για δεκάδες καθαριστές και καθαρίστριες των σχολείων που απασχολούνται με σύμβαση έργου, ενώ παράλληλα παραμένουν -όπως υποστηρίζεται- σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αβεβαιότητας οι εργαζόμενες με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, αφού καταργούνται πολλές οργανικές θέσεις.

Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία ξεκίνησαν εδώ και τρεις μέρες, όπως υποστηρίζει ο σύλλογος πολλές από τις εργαζόμενες με σύμβαση που δούλευαν την περασμένη σχολική χρονιά δεν έχουν κληθεί να αναλάβουν καθήκοντα, με αποτέλεσμα σε πολλά σχολεία να διαπιστώνονται ήδη προβλήματα.
Υπολογίζεται ότι από το Βόλο με το νέο σύστημα περίπου 165 καθαρίστριες που απασχολούνταν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα παραμείνουν χωρίς αντικείμενο στο δρόμο και ενόσω ακόμη δεν έχουν αποπληρωθεί για την περυσινή χρονιά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής στήριξης του Αγώνα των καθαριστριών το Υπουργείο Παιδείας χρωστάει ακόμα το 60% των αποδοχών τους από το προηγούμενο σχολικό έτος.
Το τοπικό σωματείο σε συνεργασία με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές ενώσεις της Θεσσαλίας ζητά την άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων των καθαριστριών, καθώς και τη μονιμοποίηση όσων παραμένουν ως συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Επίσης εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση του Υπουργείου να παραχωρηθεί η καθαριότητα των σχολείων σταδιακά σε συνεργεία και ιδιώτες εργολάβους.
Τις επόμενες μέρες και εφόσον καταγραφούν τα προβλήματα ανά σχολική μονάδα ο τοπικός σύλλογος αναμένεται να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση κινητοποιήσεων, καθώς όπως επισημαίνεται το Υπουργείο Παιδείας αλλά και οι δημοτικές αρχές τοπικά δεν φαίνονται διατεθειμένες να αφουγκραστούν τα αιτήματα του κλάδου και να δρομολογήσουν άμεσα λύσεις που θα ικανοποιούν τις θιγόμενες καθαρίστριες.

Συντάκτης: Βάσω Κυριαζή

ΠΡΕΖΑ TV
16-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: