Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ» ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ!!!ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΑ…

Δημοσιονομικό μαχαίρι στις επενδύσεις βάζει η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας. Οι «τρύπες» του προϋπολογισμού του 2010 προκαλούν πλέον σοβαρό ενδεχόμενο «σφαγής» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, ακόμη και κάτω από τα 8 δισ. ευρώ έναντι 9,2 δισ. ευρώ σήμερα. Εγκρίθηκε - καταργείται

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις για φέτος (που θα ληφθούν στο τέλος Οκτωβρίου με την ενδιάμεση αξιολόγηση της τρόικας) είναι πλέον δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσει για χρόνια τα ισχυρά επενδυτικά πακέτα του παρελθόντος: τα επόμενα χρόνια οι περικοπές θα συνεχιστούν, μηδενίζοντας σχεδόν τα αμιγώς εθνικά έργα (υποχρεωτικά πρέπει να διανείμει περίπου 7 δισ. ευρώ λόγω του ΕΣΠΑ).

Πρώτο «ορατό»... θύμα είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος που αλλάζει εκ νέου (λίγες εβδομάδες μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο), καθώς πρέπει πλέον να κλείσει τους κρουνούς των άμεσων επιδοτήσεων αλλά και τα δεκάδες προγράμματα επιδότησης μικρομεσαίων που ...αναβάλλονται ή καταργούνται.

Στερείται έτσι η αγορά, εν μέσω πρωτόγνωρης ανεργίας και ύφεσης, χιλιάδες υπαρκτές και δρομολογημένες επενδύσεις. Η κυβέρνηση μένει να αναζητά για αντιστάθμισμα «γκρίζους» ξένους μεγαλοεπενδυτές- σωτήρες.

Το δεύτερο θύμα είναι τα εκατοντάδες μικρά έργα υποδομής της ελληνικής περιφέρειας που για δεύτερη φορά (μετά το εθνικό σκέλος των Ολυμπιακών Αγώνων που έμεινε στα χαρτιά) καταργούνται ή αναβάλλονται αόριστα για το μέλλον, περιορίζοντας τις δυνατότητες του «Καλλικράτη» και πλήττοντας τους μικροκατασκευαστές.

Η νέα περικοπή του ΠΔΕ είναι η τρίτη συνολικά μέσα στο 2010. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση ξεκίνησε με προϋπολογισμό 10,3 δισ. ευρώ, περικόπηκε κατά 600 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και κατά ακόμη 500 εκατ. ευρώ τον Μάιο με το Μνημόνιο. Επιχειρήθηκε να περάσει τον Αύγουστο, αλλά προσωρινά αποφεύχθηκε έπειτα από... αθόρυβη διανομή των κονδυλίων του 2010 στους φορείς (υπουργεία και περιφέρειες) ώστε να μην υπάρχουν ευρώ για να κοπούν.

Το νέο σχέδιο νόμου αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος Οκτωβρίου, ύστερα από διάλογο με κοινωνικούς φορείς. Προσανατολίζεται προς δραστική περικοπή των άμεσων επιδοτήσεων, περιορισμό των επιλέξιμων κλάδων, σαφή προσανατολισμό προς νέες τεχνολογίες, ηλεκτρονικό εμπόριο, καινοτομία και πράσινη οικονομία. Αναζητούνται επιπλέον φορολογικά κίνητρα, ενίσχυση των επιδοτήσεων leasing (χρηματοδοτικής μίσθωσης) και της δημιουργίας συνενώσεων ομάδων (clusters) ακόμη και μεταξύ παραδοσιακών παραγωγών (π.χ. οίνου). Τα όποια διαθέσιμα κονδύλια απομείνουν για επιδοτήσεις θα στραφούν κυρίως σε ανακυκλούμενα δάνεια από κοινοτικό χρήμα, ενώ θα υπάρχουν ειδικές δεσμεύσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαγράφονται ξανά τα κίνητρα για φωτοβολταϊκά.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: