Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

ΈΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Ιράν είναι έτοιμο να επαναλάβει τις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις της ομάδας «5+1» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία) για το πυρηνικό του πρόγραμμα δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί.

Όπως έγινε γνωστό σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν,στη διάρκεια συνάντησης στη Νέα Υόρκη με τον κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Τζιετσί "ο Μοτακί επιβεβαίωσε ότι το Ιράν είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την ομάδα της Βιένης και με την ομάδα των 5+1" που είναι οι βασικοί συνομιλητές του στο πυρηνικό θέμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, "οι διαπραγματεύσεις μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα, αν είναι δίκαιες και αν αναγνωριστεί το δικαίωμα του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση".

Σημειώνεται ότι το Ιράν είχε παγώσει τον Ιούνιο κάθε επαφή για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα με την ομάδα "5+1" (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία, μαζί με τη Γερμανία) σε αντίποινα για την ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Η Τεχεράνη πάλι είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις στο πλαίσιο της ομάδας της Βιένης (ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία) για το ειδικό θέμα μιας ενδεχόμενης ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου υπό την αιγίδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η ομάδα της Βιένης δεν έδωσε συνέχεια στην ιρανική πρόταση, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις δηλώνουν ότι επιθυμούν να συνομιλήσουν με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα στο σύνολό του.

Οι δηλώσεις του Μοτακί επιβεβαιώνουν αυτές του προέδρου Αχμαντινεζάντ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος του Ιράν τόνισε στον αμερικανικό Τύπο, ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Από την πλευρά της η ομάδα "5+1" δήλωσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ότι επιθυμεί να επαναλάβει το διάλογο με το Ιράν προκειμένου να υπάρξει "μια πλήρης και μακροπρόθεσμη λύση για το ιρανικό πυρηνικό θέμα ύστερα από διαπραγμάτευση".

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: