Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2010

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ενας παλιός διαγωνισμός του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, που είχε προκηρυχθεί στις 21/1/2009 και είχε απασχολήσει τότε την επικαιρότητα, λόγω των νομικών ελλείψεων που είχαν παρατηρηθεί, αλλά και της αδιαφάνειας που χαρακτηρίζει αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες πλήττουν την αξιοπιστία του δημοσίου, ακυρώθηκε από το εν λόγω υπουργείο, μετά και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο διαγωνισμός αφορούσε την πλήρωση 55 θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ το σκεπτικό της απόφασης του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας (για την ακύρωση του διαγωνισμού) παραπέμπει στο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη και σε σχετικό πρακτικό του ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα, το υπουργείο αποδέχεται ότι οι όροι της προκήρυξης στερούνταν σαφήνειας και πληρότητας με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η ορθή αξιολόγηση των προσόντων και η αξιοκρατική κατάταξη των υποψηφίων, με την έννοια της μη εξασφάλισης επαρκών εγγυήσεων αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, ούτε ίσων όρων πρόσβασης στο δικαίωμα της εργασίας, όπως αναφέρει η αρχή.

'Αλλωστε, ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης είχε επισημάνει τις νομικές ελλείψεις σε διαγωνισμούς πρόσληψης στο δημόσιο και τα προβλήματα που αυτές δημιουργούν για τη γενικότερη αξιοπιστία του, με αφορμή την άρνηση του ΑΣΕΠ να κυρώσει τους πίνακες προσληπτέων διαγωνισμού του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

Όπως σημειώνει ο κ. Καμίνης, η κρίση του ΑΣΕΠ επιβεβαιώνει τις απόψεις που είχε διατυπώσει ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με τον διαγωνισμό αυτό, με αφορμή σχετικές αναφορές που είχε δεχτεί από υποψήφιους. Συγκεκριμένα, παρατηρεί, εντοπίστηκαν προβλήματα τόσο στην προφορική συνέντευξη στην οποία προσκλήθηκαν υποψήφιοι που δεν διέθεταν τα τυπικά προσόντα, όσο και γιατί υπήρξε ελλιπής αιτιολόγηση των πρακτικών επιλογής και των πρακτικών απόρριψης των ενστάσεων.

ΠΡΕΖΑ TV
16-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: