Κυριακή, Σεπτεμβρίου 26, 2010

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΡΚΟΖΙ

Κοινωνικό μέτωπο διαμορφώνεται στη Γαλλία με τη σκληρή αντιπαράθεση της αριστεράς και των συνδικάτων στην επίμαχη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό σύστημα που προωθεί ο Νικολά Σαρκοζί. Στη δεύτερη μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο πανεθνική απεργία, η συμμετοχή έφθασε σύμφωνα με τους οργανωτές τα 3.000.000 ενώ θα ακολουθήσει νέος γύρος κινητοποιήεων στις 2 και 12 Οκτωβρίου.

Η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό ψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση μέσα σε εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα, ενώ από τις 5 Οκτωβρίου θα αρχίσει η εξέταση του νομοσχεδίου στη Γερουσία, όπου η δεξιά δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Τα συνδικάτα, ενισχυμένα από τη μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, εντείνουν την πίεση.

Κύριο αίτημα των συνδικάτων είναι η υποχώρηση ως προς το επίμαχο μέτρο αύξησης του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια μέχρι το 2018.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των Γάλλων αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση τονίζει ότι είναι απαραίτητο για δοθεί τέρμα σε μακρόχρονη ελαστικότητα στη διαχείριση των δημόσιων πόρων, τη στιγμή που ο αγώνας κατά των ελλειμμάτων έχει γίνει προτεραιότητα. Εκτιμά ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης μέχρι το 2030 προκειμένου να διασωθεί το σύστημα συνταξιοδότησης ανέρχονται σε 70 δισ. ευρώ.

Η γαλλική μεταρρύθμιση καθορίζει ότι το σημερινό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 60 ετών θα αυξάνεται σταδιακά κατά 4 μήνες κάθε χρόνο από τον Ιούλιο του 2011 για να φθάσει τα 62 χρόνια το 2018 και θα είναι γενικό, και για τον ιδιωτικό και για το δημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση της διάρκειας εισφορών από τα 41,1 έτη για τις γενιές του 1953 και του 1954 στα 41,5 το 2020. Για όσους δεν έχουν καταβάλει επαρκείς εισφορές για πλήρη σύνταξη, θα δοθεί παράταση καταβολής εισφορών μέχρι την ηλικία των 67 ετών. Η κυβέρνηση επιδιώκει εναρμονισμό του ποσοστού των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων (7,85%) με το καθεστώς του ιδιωτικού τομέα (10,55%). Η ρύθμιση αυτή πρόκειται να γίνει σταδιακά, σε διάστημα 10 ετών.

Η αντιπολίτευση κρίνει τη μεταρρύθμιση «συνώνυμη με την κοινωνική ανισότητα και ανεύθυνη». Η επικεφαλής των σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί, τονίζει ότι πρόκειται για «άδικα και άχρηστα ημίμετρα» και για «λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων». Δήλωσε ότι αν η αριστερά επανέλθει στην εξουσία θα καταργήσει τα επίμαχα μέτρα. Οι ηγέτες των συνδικάτων κρίνουν ότι η μεταρρύθμιση «είναι κακοφτιαγμένη», «αποτυχημένη» και ζητούν «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για να εκπονηθεί ένα νέο νομοσχέδιο».

Η κυβέρνηση μένει ανυποχώρητη. Αφησε μόνο να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συγκατατεθεί σε ορισμένες υποχωρήσεις, με διευθετήσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ο Νικολά Σαρκοζί, που βρίσκεται στο ναδίρ στις δημοσκοπήσεις, έχει θέσει ως προτεραιότητα για το τέλος της θητείας του την υλοποίηση της εμβληματικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος προκειμένου να αναβαθμίσει την παντο-προεδρία του σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής πριν τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: