«Κάναμε την κρίση ευκαιρία για να περάσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις φοβήθηκαν λόγω πολιτικού κόστους», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Economic Club New York. Απευθυνόμενος σε εν δυνάμει επενδυτές, είπε ότι η ελληνική κρίση δεν είναι η αρχή του τέλους, αλλά μια νέα αρχή και υπογράμμισε ότι η στάση πληρωμών δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα.
Μιλώντας για την καχυποψία των αγορών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πλέον όλοι οι Έλληνες, από 9 έως 90 ετών, ξέρουν τι είναι τα σπρεντ. Υπενθύμισε στους ακροατές του πως η Ελλάδα επί μία δεκαετία είχε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και κάλεσε τους επενδυτές αντί να ποντάρουν εναντίον της να αντιμετωπίσουν τη χώρα με την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης, ως μία "μελλοντική ιστορία επιτυχίας".
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε σταθερό φορολογικό καθεστώς για τουλάχιστον μία δεκαετία, περιορισμό της γραφειοκρατίας -μέσω και του "fast track"- και επανέλαβε την πρόθεση αξιοποίησης περιουσίας του Δημοσίου, αξίας 270 δισ. ευρώ. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργειακό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ενδείκνυται για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές. Παράλληλα, σημείωσε ότι διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό πτυχιούχων, γεγονός που μεταφράζεται σε υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και εκτίμησε ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε, επίσης τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως το γεγονός ότι είναι μέλος της Ε.Ε. και η γειτνίασή της με τις ανερχόμενες Οικονομίες της Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και του Καυκάσου.
Αναφορικά με τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Όπως είπε, δεν αποτελεί μόνο ζήτημα δικαιοσύνης, αλλά και αναπτυξιακή στρατηγική με στόχο τη συμμετοχή των πολιτών στην καινοτομία και στον ανταγωνισμό.
Παράλληλα, υποσχέθηκε καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου