Κυριακή, Σεπτεμβρίου 26, 2010

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ

Μαζική προσφυγή στη Δικαιοσύνη με αγωγές των μελών του κατά του ελληνικού Δημοσίου σχεδιάζει ο σύλλογος των ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια.

Την ίδια ώρα, όμως, ο σύλλογος διαπραγματεύεται την πρόσληψη διεθνούς οίκου-συμβούλου για να προωθήσει τις διαδικασίες εύρεσης αναδόχου εταιρείας που θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Ασπίδος.

Με απλά λόγια, οι ασφαλισμένοι βλέπουν ότι έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από τότε που η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης έβαλε «λουκέτο» στην εταιρεία χωρίς να έχουν δει «φως στο τούνελ». Ετσι, δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να πάρουν κάποια στιγμή τα λεφτά τους: από τη μία να «αμυνθούν» νομικά και από την άλλη να «στηρίξουν» την προσπάθεια εύρεσης αναδόχου.

«Σκεφτόμαστε να κάνουμε αγωγές γιατί υπήρξε αφ' ενός τεράστια καθυστέρηση στο θέμα της αναδοχής με αποτέλεσμα η διαδικασία να μη γίνεται σήμερα με συμφέροντες όρους για τους υποψήφιους αναδόχους και αφ' ετέρου επειδή το κράτος παρά την αυταπόδεικτη και πανθομολογούμενη αστική του ευθύνη δεν αναλαμβάνει ούτε κατ' ελάχιστον αποζημιωτική ευθύνη έναντι των ασφαλισμένων», δηλώνει ο Ν. Κεχαγιάογλου, γραμματέας του συλλόγου.

Προκειμένου να συναποφασίσουν τις νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι ασφαλισμένοι, ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις σε κεντρικά ξονοδοχεία στη Θεσσαλονίκη (29/9), στην Κρήτη (11/10) και στην Αθήνα (20/10).

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς περνάει στην Τράπεζα της Ελλάδος, η ΤτΕ τον προσεχή Φεβρουάριο οφείλει να προκηρύξει διαγωνισμό για την εύρεση αναδόχων για τα χαρτοφυλάκια της Ασπίδος και της Commercial. Εάν αυτοί βρεθούν, τότε ναι μεν για δύο χρόνια δεν θα μπορεί κανείς να εξαγοράσει συμβόλαια, αλλά τουλάχιστον θα ξέρει ότι θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του πίσω, ενώ θα συνεχίσουν να «δουλεύουν» τα νοσοκομειακά συμβόλαια και όλα τα συμβόλαια περιοδικών καταβολών.

Ο σύλλογος ζημιωθέντων κατηγορεί τον αρμόδιο υφυπουργό Φ. Σαχινίδη ότι καθυστέρησε να λάβει μέτρα, με αποτέλεσμα τα λεγόμενα «καλά συμβόλαια» της Ασπίδος (σ.σ.: συνταξιοδοτικά νέων ανθρώπων σε ηλικία ή αυτά που μετρούσαν 1-3 χρόνια από τη σύναψή τους) να τα έχουν «μαζέψει» ήδη άλλες εταιρείες και έτσι να μην είναι πλέον ελκυστικό το χαρτοφυλάκιο της Ασπίδος. Οπότε και λιγοστεύουν οι πιθανότητες εύρεσης αναδόχου. Προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση μήπως και τελικά βρεθεί ανάδοχος, σχεδιάζουν να υποστηρίξουν τη διαδικασία της ΤτΕ με δικό τους σύμβουλο που θα κάνει επαφές με ασφαλιστικές εταιρείες.

Από την άλλη, το σκεπτικό των επικείμενων αγωγών θα σχετίζεται με τις σοβαρές παραλείψεις του υπουργείου Εμπορίου, που είχε τα προηγούμενα χρόνια την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς, το οποίο ενώ δεχόταν καταγγελίες που έδειχναν ότι γίνονται παρατυπίες στην Ασπίδα, εντούτοις αυτό δεν έκανε τίποτα.

Του ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: