Σάββατο, Σεπτεμβρίου 25, 2010

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: «ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ» …Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ…ΑΛΛΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΤΕ...

O κ. Γ. Παπανδρέου μπορεί να μη συνάντησε τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο συνομίλησε όμως μαζί του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Αυτόν τον χώρο επέλεξε ο αμερικανός πρόεδρος για να παραθέσει τη δεξίωση προς τους αρχηγούς των κρατών οι οποίοι μετείχαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η... νύχτα στο μουσείο του Πρωθυπουργού περιελάμβανε και μια δεκάλεπτη συνομιλία με τον κ. Ομπάμα.

«Εχεις δύσκολο έργο, αλλά πηγαίνεις καλά» του είπε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας: «Και εγώ έχω ένα δύσκολο έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες» . Ο κ. Παπανδρέου τον συνεχάρη για την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και από τις εμπλεκόμενες πλευρές, να συμβάλουν για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο Μεσανατολικό. Ο έλληνας Πρωθυπουργός μετέφερε τους χαιρετισμούς της συζύγου του Αντας προς την κυρία Μισέλ Ομπάμα και προσκάλεσε σε φιλικό επίπεδο την οικογένεια Ομπάμα στην Ελλάδα για να ξεκουραστούν και να ξεφύγουν από τις υποχρεώσεις τους. Η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή ήταν ένα θέμα που ο κ. Παπανδρέου είχε βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα των επαφών του, μαζί με το Κυπριακό. Στον απολογισμό της επίσκεψής του τον οποίο έκανε μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας ζήτημα για την Ελλάδα» την ειρήνευση στην περιοχή και συζήτησε τις εξελίξεις στο θέμα αυτό τόσο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ. Το Παλαιστινιακό ετέθη και στη συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όπως επίσης και τα πυρηνικά όπλα. «Ισως κάποιοι να ενοχλήθηκαν από αυτή τη συνάντηση, αλλά εμείς ασκούμε μια πολιτική ανοικτών διαδικασιών» είπε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι είχε την ευκαιρία να περάσει «σημαντικά μηνύματα» στην Τεχεράνη. Εκανε λόγο επίσης για τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και με τον τούρκο πρόεδρο κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αναφορά του τελευταίου στην ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, εν όψει των διερευνητικών επαφών για την πιθανότητα προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα. Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, παρ΄ ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της πΓΔΜ κ. Γκεόργκι Ιβανόφ εξέφρασε την ευχή να είχε πάει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, ώστε να συζητηθεί το θέμα «στον φυσικό του χώρο, στον ΟΗΕ, και ίσως να πήγαινε ένα βήμα παρακάτω». Ο Πρωθυπουργός φάνηκε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε το ταξίδι του «γεμάτο, με πολλά αποτελέσματα» . « Αξιοποιήσαμε την παρουσία μας, την παραδοσιακή παρουσία των ηγετών που βρίσκονται εδώ στα Ηνωμένα Εθνη, για να μιλήσουμε για τα θέματα προτεραιότητας που αφορούν τη χώρα μας, ξεκινώντας από το οικονομικό ζήτημα» επισήμανε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα θετικά σχόλια που άκουσε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Εχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα, με την αποδοχή πια, όπως ακούσατε απ΄ όλες τις πλευρές, από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, μέχρι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και άλλους φορείς και παράγοντες, που αναγνωρίζουν όχι μόνο τις προσπάθειες, αλλά και την επιτυχή πορεία» είπε. Και εξέφρασε την προσδοκία να αποτυπωθεί αυτό το θετικό μήνυμα στις αγορές. Χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το Κατάρ, λέγοντας ότι το μνημόνιο είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για επενδύσεις αλλά και των δυνατοτήτων της Ελλάδας. «Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια. Ενας επενδυτής επιδιώκει να πιάσουν τα λεφτά του τόπο» σημείωσε.

ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: