Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24, 2010

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται από το βράδυ της Πέμπτης στο Πακιστάν αφού αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 86 ετών μία Πακιστανή επιστήμονα, με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας.

Η Ααφία Σιντίκι βρέθηκε ένοχη στην κατηγορία ότι επιχείρησε να δολοφονήσει Αμερικανούς κυβερνητικούς πράκτορες στο Αφγανιστάν, το 2009.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης περίπου 100 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ισλαμαμπάντ, της Λαχώρης και του Καράτσι την Παρασκευή, διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή της ποινής.

"Εκφράζουμε τη λύπη και την απογοήτευσή μας για την ετυμηγορία, αλλά η κυβέρνησή μας δεν θα παραιτηθεί. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τον επαναπατρισμό της Ααφία Σιντίκι", τόνισε εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, λίγο μετά την σύλληψή της στο Αφγανιστάν τον Ιούλιο του 2008 για πιθανές διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, η Σιντίκι πυροβόλησε εναντίον Αμερικανών αξιωματικών και πρακτόρων του FBI, χωρίς να τραυματίσει κανένα.

Η 38χρονη κατηγορούμενη δήλωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου ότι το να καταθέσει έφεση είναι "χάσιμο χρόνου" και πρόσθεσε ότι "θα ασκήσει έφεση ενώπιον του Θεού".

Εναντίον της δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία, αλλά περιγράφεται ως εν δυνάμει τρομοκράτης που σκόπευε να τοποθετήσει βόμβα στη Νέα Υόρκη. Το 2004 η Σιντίκι περιλαμβανόταν στην αμερικανική λίστα για τα πρόσωπα που πιθανόν να έχουν διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα.

Η Ααφία Σιντίκι, που ζούσε στο Καράτσι, εξαφανίστηκε με τα τρία της παιδιά τον Μάρτιο του 2003 και για πέντε χρόνια κανείς δεν γνώριζε που βρίσκεται. Οι δικοί της πιστεύουν ότι συνελήφθη στη διάρκεια επιχείρησης του πακιστανικού στρατού εναντίον μαχητών της αλ Κάιντα.

Ο συνήγορός της δήλωσε χθες μετά την ολοκλήρωση της δίκης, ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να απονείμει χάρη στην Σιντίκι ή ακόμα το Ισλαμαμπάντ να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον ώστε να εκτίσει ένα μέρος της ποινής της στο Πακιστάν.

ΠΡΕΖΑ TV
24-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: