Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 27, 2010

ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΟ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ…ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥΣ…

Στο προαύλιο του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου συναντάς ανθρώπους από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κέρκυρα και από τη Φλώρινα μέχρι τα νησιά του Αιγαίου: Είναι οι συνοδοί των ασθενών και έχουν να διηγηθούν ιστορίες για εργασιακή αναστάτωση, οικονομική αιμορραγία, αγχώδεις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων και για διανυκτερεύσεις στα μόλις 25 κρεβάτια των δύο ξενώνων του νοσηλευτικού ιδρύματος, σε φιλικά σπίτια ή ξενοδοχεία.Στον 9ο όροφο του νοσοκομείου, στο διατομεακό τμήμα ημερήσιας νοσηλείας (ΔΤΗΝ), όπου γίνονται οι χημειοθεραπείες, το προσωπικό μένει καθημερινά μέχρι τις 6 το απόγευμα, για να προλάβει να ολοκληρώσει τις θεραπείες. Τον περασμένο χρόνο έγιναν χημειοθεραπείες σε 31.271 ανθρώπους. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του γραφείου κίνησης, τα τελευταία δώδεκα χρόνια σχεδόν έχει διπλασιαστεί ο αριθμός όσων υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες στο "Θεαγένειο". Το 2007 χημειοθεραπείες έκαναν 26.064 ασθενείς, το 2000 23.183 και το 1997 17.997.
Καθημερινά από το τμήμα ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας περνούν 200 με 250 άνθρωποι, "αριθμός που αθροιστικά ισούται με το σύνολο των ασθενών που δέχονται κάθε μέρα και τα τρία ογκολογικά νοσοκομεία της Αττικής", λέει η εκλεγμένη εκπρόσωπος των γιατρών του ΕΣΥ στο δ.σ. του «Θεαγένειου» Μάρθα Χαραλαμπίδου.
Τα στατιστικά στοιχεία ενισχύουν τη γενική εκτίμηση περί αυξητικής τάσης των κρουσμάτων του καρκίνου. Κάθε χρόνο το ίδρυμα υποδέχεται επιπλέον περίπου 10.000 ασθενείς. Κατά τη διάρκεια του 2009 ο αριθμός όσων επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το "Θεαγένειο" έφτασε τους 10.766.
Οι ασθενείς αυτοί συνωστίζονται σε ένα νοσοκομείο που διαθέτει 357 κρεβάτια και εγκαταστάσεις "επιεικώς απαράδεκτες", όπως τις χαρακτηρίζει ο διοικητής του "Θεαγενείου" Άρης Μουσιώνης. Ο τελευταίος επιχειρεί να προωθήσει με τη μέθοδο της αντιπαροχής την ανέγερση οκταώροφου κτιρίου σε οικόπεδο επί της Παπαναστασίου, για να στεγαστεί εκεί το τμήμα διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου και να απελευθερωθούν χώροι για την ανάπτυξη κλινικών και τμημάτων. Πρόκειται για νέο σχέδιο, που διαδέχεται ανάλογες -φιλόδοξες, όπως αποδείχτηκαν- απόπειρες προηγούμενων διοικήσεων.
Την ίδια στιγμή όσοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και πηγαίνουν στο "Θεαγένειο" αντιμετωπίζουν άμεσα πρακτικά προβλήματα άλλου είδους: Τον τελευταίο μήνα υποβάλλονται σε επιπλέον μία δοκιμασία, αφού ο αρμόδιος επόπτης του ασφαλιστικού οργανισμού δεν εγκρίνει δαπάνες για εξετάσεις, όπως η γενική αίματος και η βιοχημική ήπατος, στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής "εξορθολογισμού των δαπανών" που προωθούν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι οι ασθενείς αναγκάζονται να μετακινηθούν μέχρι το κοντινότερο υποκατάστημα του ΙΚΑ, να ζητήσουν την έγκριση των εξετάσεών τους, και αν το αίτημά τους γίνει δεκτό, επιστρέφουν, για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους. "Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τη νέα διοίκηση του ΙΚΑ και νομίζω ότι θα βρεθεί μία ικανοποιητική λύση", επισημαίνει ο διοικητής του νοσοκομείου.


Το μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έχει επιδεινωθεί φέτος και από το μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Από την αρχή του χρόνου στο "Θεαγένειο" συνταξιοδοτήθηκαν 35 γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι και νοσηλευτές, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου εργαζομένων υπάρχουν 162 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 200 διοικητικού και παραϊατρικού, καθώς και 35 κενές θέσεις γιατρών. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του συλλόγου Χαρά Τιλσίζογλου-Σαραϊλή εκτός από τις προσλήψεις βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η τροποποίηση του οργανισμού για την ενίσχυση με προσωπικό του τμήματος νοσηλείας μίας ημέρας.
Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη "κινητή μονάδα" πρόληψης του νοσοκομείου, αυτή βρίσκεται επί χρόνια σχεδόν μόνιμα σταθμευμένη στο προαύλιο του "Άγιος Παύλος" ελλείψει κονδυλίων, προσωπικού και προγραμματισμού επισκέψεων που θα εντάσσονται σε ενιαίο σχέδιο.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς πηγαίνουν στο "Θεαγένειο" για διαγνωστικές εξετάσεις και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο Αύγουστος του 2011 είναι η πιο κοντινή ημερομηνία για ιατρικό ραντεβού για όποια γυναίκα υποβληθεί αυτές τις ημέρες σε εξετάσεις μαστογραφίας και τα αποτελέσματα δεν δείξουν ανάγκη επείγουσας θεραπείας. Πρέπει να περιμένει έντεκα μήνες, για να συζητήσει με κάποιον γιατρό του δημόσιου νοσοκομείου το πρόβλημα υγείας και τους τρόπους αντιμετώπισής του, εάν δεν αναγκαστεί να οδηγηθεί τελικά σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο πληρώνοντας το ανάλογο χρηματικό ποσό. Τους επτά μήνες φτάνει και η αναμονή για όσους θέλουν να υποβληθούν σε ενδοκρινολογικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία πέρυσι στα εξωτερικά ιατρεία της γ' χειρουργικής κλινικής μαστού εξετάστηκαν 25.322 γυναίκες, ενώ 22.017 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες του πεπτικού, θυρεοειδούς, ουρολογικού και πνευμονολογικού, τεστ παπ και ψηλάφηση μαστού στις αντίστοιχες μονάδες.
Εάν υπήρχε στην Ελλάδα οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δεν θα χρειαζόταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να οδηγηθούν στο νοσοκομείο. "Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο στην καθημερινή κλινική πράξη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ο γιατρός της γενικής ιατρικής -της ειδικότητας της ΠΦΥ- καλείται ως ενεργό μέλος της ομάδας υγείας να καταγράψει και να αξιολογήσει τις ανάγκες υγείας και κοινωνικής φροντίδας του πληθυσμού της ευθύνης του», γράφει ο αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής ιατρικής στο ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, προλογίζοντας το βιβλίο του νορβηγού γιατρού Knut Holtedahl με τίτλο "Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου στην ΠΦΥ".

Του Κωστή Κεκελιάδη

ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: