Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2010

ΝΕΑ... ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΟΡΜΠΑ…ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΙΓΟ…

Ο Ζορμπάς ξανάρχεται... Για όσους θεωρούν ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται παρά μόνο ως φάρσα, η πρόταση θα μπορούσε να γραφεί και διαφορετικά: Η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει την υποβαθμισμένη (από τη Ν.Δ.) Επιτροπή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος σε Ανεξάρτητη Αρχή με καθαρά ελεγκτικές αρμοδιότητες.

Η πιθανότητα να τεθεί και πάλι επικεφαλής της νέας Ανεξάρτητης Αρχής ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Ζορμπάς είναι μεγάλη, στο βαθμό που η επιθυμία του εξακολουθεί να ισχύει, ασφαλώς. Το μοναδικό προβληματάκι είναι ότι η νέα Αρχή θα είναι αποψιλωμένη από προανακριτικές αρμοδιότητες.

Τα στελέχη της δεν θα μπορούν, δηλαδή, να παίρνουν καταθέσεις και να δρουν ως οιονεί οικονομική αστυνομία, όπως συνέβαινε παλαιότερα, επί της πρώτης εποχής Ζορμπά (τη περίοδο 2006-2008), οπότε και υπήρχε άμεση συνεργασία της Αρχής με το ΣΔΟΕ. Θα έχουν όμως την εξουσία να προχωρούν σε ελέγχους τραπεζών και επιχειρήσεων και να ζητούν το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με συνοπτικές διαδικασίες. Την ποινική αξιολόγηση ωστόσο των όποιων ευρημάτων θα εξακολουθούν να την κάνουν οι δικαστικές αρχές που είναι αρμόδιες για την άσκηση διώξεων και τη διενέργεια της ανάκρισης.

Η Αρχή για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες υποβιβάσθηκε το 2008 σε απλή επιτροπή και τέθηκε υπό την άμεση εποπτεία του υπουργού Οικονομικών. Η πρωτοβουλία της αλλαγής ανήκε στον τότε υπουργό Γ. Αλογοσκούφη και, όπως όλοι κατάλαβαν, έγινε για να αποψιλωθεί ο ενοχλητικός για την κυβέρνηση Γ. Ζορμπάς από τη θέση και και τις αρμοδιότητες ελέγχων στα μείζονα σκάνδαλα της περιόδου (Ομόλογα, Siemens Βατοπέδι). Είχε προηγηθεί η ευθεία σύγκρουση του κ. Ζορμπά με τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και τον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Γ. Κολιοκώστα με αφορμή το πόρισμά του για το μαύρο χρήμα των δομημένων ομολόγων. Και οι δυο ανώτατοι εισαγγελείς είχαν υποβαθμίσει την έρευνα του κ. Ζορμπά, κρύβοντας επί μήνες στα συρτάρια τους το πόρισμά του, το οποίο άφηνε υπονοούμενα για διακίνηση μαύρου χρήματος προς τη Ν.Δ.

Η επιτροπή που συστάθηκε στη θέση της Αρχής είχε επικεφαλής της έναν εν ενεργεία αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Ζορμπάς, που είχε βγει στη σύνταξη, αποδεσμεύθηκε από τα καθήκοντά του. Ο αντεισαγγελέας Στ. Γκρόζος, που τον διαδέχθηκε ως επικεφαλής της επιτροπής, προσπάθησε να παράγει έργο, όμως σκόνταψε στη συνεχή απαξίωση του ρόλου της ως ελεγκτικού μηχανισμού. Μέχρι σήμερα, ακόμη και σε καραμπινάτες περιπτώσεις διακίνησης μαύρου χρήματος, η επιτροπή δεν κατάφερε να παρέβει αποτελεσματικά. Η εκ νέου αναβάθμιση της επιτροπής σε Ανεξάρτητη Αρχή, της οποίας ο πρόεδρος θα ορίζεται και πάλι με συναίνεση από τη Βουλή, αποτελεί ένα θετικό βήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που μελετούν συνολικά την αναμόρφωση του νόμου για το ξέπλυμα, κατέληξαν στην άποψη ότι για να αποφευχθούν νομικές στρεβλώσεις του περελθόντος, η νέα αναβαθμισμένη Αρχή θα έχει καθαρά μόνο ελεγκτικές και όχι αστυνομικο-δικαστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες αλλαγές, την κωδικοποίηση των οδηγιών και των κατευθύνσεων σχετικά με τα αδικήματα του ξεπλύματος και τις επακόλουθες ποινές, η ομάδα εργασίας θα τις μελετήσει με σοβαρότητα, καθώς δεν θέλει να εμπλακεί η σημαντική αυτή νομοθετική πρωτοβουλία με άλλες εκκρεμείς υποθέσεις ξεπλύματος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: